Zobni vsadki ali implantanti

Zobni vsadki so pogosto najboljša možnost zdravljenja za nadomeščanje manjkajočih zob. Namesto da na vaših dlesnih počiva proteza, se lahko odločite za zobne vsadke, ki predstavljajo dolgoročno zamenjavo za manjkajoče zobe.

dental-implant-before-afterStatistika kaže, da 69 % odraslih v starosti od 35 do 44 let izgubi vsaj en stalni zob. Razlogi so različni; od nesreč, bolezni dlesni, zobne gnilobe, do preredkega obiskovanja zobozdravnika. Z doseženo starostjo 74 let, pa 26 % odraslih izgubi vse stalne zobe.

Pred dvajsetimi leti ti bolniki niso imeli druge izbire, kot da jim luknje zaradi manjkajočih zob zapolnejo z mostički ali s protezo, ki povzroča dodatne težave pri jedi, govoru in nasmehu. Proteza lahko zdrsne ali povzroči neprijetne zvoke med jedjo in govorjenjem. Še toliko bolj zaskrbljujoče, proteze in mostički pogosto prizadenejo sosednje zdrave zobe, kar pa lahko pripelje do izgube kostne mase v območju manjkajočih zob. Ponavljajoča se gniloba, parodontalna bolezen in drugi dejavniki, pogosto povzročijo zgodnje okvare fiksnih mostičkov in protez. Iz teh razlogov jih je ponavadi treba zamenjati na vsakih 7 do 15 let.

10229017-san-jose-dental-implants-dental-implants-san-jose

Danes k sreči obstaja še ena možnost za bolnike z izpadlimi stalnimi zobmi. Namesto uporabe mostičkov in zobnih protez, predstavljajo zobni vsadki dolgoročno zamenjavo, saj jih vam jih oralni in maksilofacialni kirurg, kirurško namestita v čeljustno kost.

Zobni vsadek je sestavljen iz titanove kovine, ki se namesti v čeljustno kost. Zobni vsadek nikoli ne zdrsne in ne povzroča neprijetnih zvokov, ki opozarjajo na dejstvo, da imate umetne zobe. Zobni vsadki tudi nikoli ne izpadejo, saj so zasidrani v čeljustno kost. Predstavljajo pa tudi odličen nosilec za protetične izdelke, kot so npr. snemljive proteze. Če so zobni vsadki pravilno oskrbovani, vam lahko služijo tudi celo življenje.

Zobni vsadek lahko uporabimo za nadomestitev enega ali več zob

Za nadomestitev enega zoba

Zobni vsadek, ki naj bi nadomestil en sam zob je sestavljen iz treh delov. Iz titanovega vsadka, povezavo med delom ki gleda iz dlesni in je del vsadka, ter krono, ki skrbi za naraven videz. Veliko ljudi z enim samim manjkajočim zobom, se odloči za fiksni mostiček. Slaba stran uporabe mostička je, da lahko zahteva sekanje zdravih, sosednjih zob, ki bi jih bilo potrebno obnoviti v prihodnosti.
Mostičke je potrebno tudi menjati, kar pa predstavlja dodatek strošek. Študije tudi kažejo, da je stopnja poškodb sosednjih zob ob uporabi mostičkov ali snemljive proteze 30% višja.

replacing-a-single-tooth-with-dental-implants-in-costa-rica

Za nadomestitev večjega števila zob

Če vam manjka več zob, lahko z uporabo zobnih vsadkov še vedno samozavestno uživate življenje. Vaši nadomestni zobje bodo pritrjeni na vsadke, za normalno delovanje in preprečitev izgube kostne mase. Vsadki bodo služili kot stabilna podpora, ki tesno fiksirajo nadomestni zob in zobne proteze, ter s tem preprečujejo zdrs in izgubo kostne mase.

Skupna stopnja uspešnosti delovanja zobnih vsadkov je približno 95%, za tem pa stoji skoraj 50 let kliničnih raziskav. Zobni vsadki so pogosto najboljša možnost zdravljenja za nadomeščanja manjkajočih zob.

Kdaj po zobne vsadke?

Bolezni dlesni ali kronične težave z zobmi (tudi bolniki s povišanim krvnim pritiskom in sladkorno boleznijo),

– izguba zob zaradi gnilobe ali paradontalne bolezni,

– za stabilizacijo zobne proteze,

kadilci (kajenje pa vseeno znižuje stopnjo uspešnosti vsadkov),

izguba kostne mase,

tudi otroci (Pri otrocih je potrebno s takimi posegi počakati, dokler jih čeljustna kost popolnoma ne zraste. Vsadki pridejo v poštev le v primerih, ko so del ortodontskega zdravljenja).
Kdo ti lahko pomaga:

Zobodravnik s koncesijo v tvojem kraju?

Preverite:
Osebni zobozdravnik v tvojem kraju?

Preverite:
Puljenje zob v tvojem kraju?

Preverite:

Kontakt: info@mojzobar.si   |  O portalu in splošni pogoji

Vnos podatkov o zobozdravstvenih ambulantah je brezplačen, v kolikor nam pišete na zgornji kontakt.

Ste zobozdravnik?

Dobro je vedeti, današnji nasveti:
© 2024 MojZobar.si