Rumeni zobje – 6 razlogov za obarvanost zob
Kakor so beli zobje sinonim za zdravje in lepoto zob, so rumeni zobje pokazatelj slabe ustne higiene in ostalih nezdravih razvad. Rumeno obarvani zobje imajo velik vpliv na našo samozavest in s tem na splošno počutje. Le kdo si ne želi lepih, belih zob, ki naš nasmeh naredijo še bolj sijoč. Za očarljiv nasmeh pa je potrebno veliko več kot le redno ščetkanje. Na obarvanost naših zob v veliki meri vpliva kar nekaj naših nespametnih odločitev in razvad.
Kajenje
Kajenje je ena izmed najbolj razširjenih razvad modernega človeka. Kljub temu, da na vsakem koraku zasledimo opozorilne znake o čimprejšnji opustitvi kajenja in škodljivih vplivih na telo, v Sloveniji kadi 28% prebivalstva. Kajenje škoduje srcu, pljučam, koži, povzorča slab zadah in ima zelo velik vpliv na razvoj bolezni obzobnega tkiva, ter na porumenelost zob. Cigareti vsebujejo mešanico več kot 200 strupenih snovi, ki prodrejo v zobno sklenino, ji spremenijo sestavo, barvo in posledično povzročijo slab zadah. Kadilci pa so zaradi velike možnosti obolelosti zobne sklenine, veliko bolj nagnjeni k izgubi zob.
Gazirane pijače
Največji sovražnik zob je sladkor. V majhnih stekleničkah gaziranih pijač, pa ga najdemo v ogromnih količinah. Te pijače zelo agresivno vplivajo na naše zobe. Z dolgotrajnim uživanjem povzročijo porumenelost zob, ter stanjšanje zobne sklenine, ki pa postane vedno bolj krhka in podvržena gnitju.
Citrusi
Kisla hrana in pijača zobno sklenino poškodujeta in jo naredita mehkejšo. S to reakcijo pa posledično tudi obarvata naše zobe. Pri kislih živilih je nadvse pomembno, da po zaužitju počakamo malo več časa kot drugače. Saj so zelo agresivni in bi s takojšnim ščetkanjem lahko naredili še večjo škodo. Ustno votlino si zato po zaužitju, raje splaknimo le z vodo.
Kava in čaj
Veliko ljudem jutranja kava ali čaj prineseta prvi nasmeh na obrazu. Vendar le malo se jih zaveda, da ravno ta skodelica priljubljenega čaja ali kave našemu nasmehu škoduje in ga obarva. Zobna sklenina predstavlja najtrši del človeškega telesa. Njena sestava pa ni gladka, kot se morda zdi. Sestavljena je iz mikroskopsko majhnih razpok, v katere se ujamejo delci in s tem obarvajo zobe. Da pa se znebimo kavnega nasmehu, je po pitju kave priporočljivo ščetkati zobe, saj s tem odstranimo pigmentne madeže, ki zobe obarvajo. Zanimivo je tudi, da če kavo pijemo z mlekom ali smetano, zobje niso nič manj obarvani. Pomembna je le količina kave, ki jo zaužijemo, ne glede na to kaj ji dodamo.
Sladkarije
Sladkarije okoli zob ustvarijo sladko plast. Če te plasti ne odstranimo s ščetkanjem zob, zobje postanejo rumeni. Hkrati pa se poveča tveganje za nastanek zobne gnilobe. Zelo pomembno je ščetkati po vsakem zaužitju sladkih pregreh. Predvsem pa moramo na to opozoriti naše najmlajše, saj smo mi tisti ki smo odgovorni za njihovo zdravje.
Ogljikovi hidrati
Ogljikovi hidrati so sestavljeni sladkorji v sadju, kruhu, testeninah, kosmičih, sladkarijah, rižu.. Ta živila ob daljšem stiku z zobmi, torej pomanjkanju higiene, lahko povzročijo nastanek zobnega kariesa, ter obarvanost zob.
Kako obarvanost zob preprečimo?
Poleg tega, da se izogibamo vsem dejavnikom, ki povzročajo obarvanost z
ob, je zelo pomembno, da si zobe ščetkamo in nitkamo pravilno in redno. Uporabljati moramo ščetko s finimi ščetinami in s ščetkanjem ne smemo ustvarjati prevelikega pritiska na zobno sklenino, saj jo lahko tako poškodujemo. Zobje pa z močnim ščetkanjem ne postanejo čisto nič bolj beli. Zapomniti si velja tudi, da je s ščetkanjem po obroku potrebno počakati vsaj pol ure. Sklenina med hranjenjem sprošča kisline in je zato tik po obroku bolj ranljiva kot sicer.