Nitkajte samo tiste zobe, ki jih želite obdržati

Vsem nam so od malih nog doma, v šoli in pri zobozdravniku dopovedovali, naj si zobe redno ščetkamo. Zjutraj, zvečer, in še kdaj vmes. V krožnih potezah zobne ščetke, v smeri od dlesni prek zoba.

Medtem ko je ščetkanje postalo že skoraj uzakonjeno, pa je nitkanje zob ravno tako pomembno. Še več: nitkanje je najbolj pomembna stvar, ki jo lahko storite, da si zagotovite dobro ustno zdravje. Nitkanje je najboljše sredstvo zobne preventive.

Ko redno ščetkanje zob ni več zadosti…

 

Namen obeh: ščetkanja in uporabe zobne nitke je, da se zmanjša število bakterij, ki naseljujejo naša usta. V ustih prenašamo na milijone mikroskopskih pošasti (bakterij), ki se hranijo s delci hrane, ki so ostali med našimi zobmi. Zobna nitka odstrani bakterije, ki jih zobna ščetka ne doseže, saj se skrivajo v majhnih prostorih med zobmi.

Ščetkanje brez zobne nitke je kot tuširanje le 65% telesa. Drugih 35% ostane umazanih!

Če ne nitkate in dopustite ostanke hrane (zobne obloge) med zobmi, se le-ti sčasoma strdijo v snov, znano kot zobni kamen. Za razliko od zobnih oblog, ki jih je mogoče enostavno odstraniti s krtačenjem, lahko zobni kamen odstrani le zobozdravnik ali eventualno ustni higienik. Obstajajo pa tudi študije, ki odkrivajo škodljiv vpliv slabe ustne higiene na pojav paradontoze in celo na poslabšanje zdravja srca in ožilja ter zdravje celotnega telesa.

 

 • Nitkanje pomeni čiščenje področji med zobmi, ki jih navadna ali električna zobna krtačka ne doseže.
 • Na voljo so voskane in aromatizirane, tanke in široke zobne nitke.
 • Bakterije v zobnih oblogah so sposobni za pretvorbo delcev hrane v kisline.
 • Na voljo so tudi plastični nastavki v obliki loka, ki omogoča še bolj kontrolirano zobno nitkanje.
 • Zobna nitka je ponavadi zelo poceni zobni pripomoček.

Nasveti za nitkanje zob:

 • Uporabite 30-40cm dolžine nitke.
 • Ovijte nitke okoli srednicev na desni in levi roki.
 • Držite nitke med palcem in kazalcem vsake roke.
 • Pustite približno 5 cm z nitke med rokami.
 • Nitke mora biti napeta.
 • Nitko nežno vodite med zobmi.
 • Ko je nitka v položaju med zobmi, jo vtrite gor in dol nekajkrat po površini zoba.
 • To ponovite za vse zobe v ustih.
 • Bodite previdni, da z zobno nitko ne vrežete v dlesen.
 • Močan pritisk navzdol škoduje dlesni in povzroča krvavenje.
 • Nitkajte vsaj 1x dnevno, najbolje zvečer pred spanjem.
 • Vaš zobozdravnik vam bo z veseljem pokazal kako nitkati in izbrati najbolj primerno  zobno nitko za vas.

V lekarnah in trgovinah je na voljo širok izbor zobnih nitk, od katerih smo testirali dve najbolj popularni zobni nitki: zobno nitko Curaprox DF 834 ter zobno nitko Oral-B EssentialFloss. Dobra novica in argument manj, zakaj ne bi nitkali zobe, je, da so cenejše zobne nitke lahko tudi boljše in bolj primerne za uporabnike.

Študija z dvojčki

Zanimiva študija o nitkanju zob je bila izvedena na New Yorški univerzi (vir: http://www.joponline.org/doi/abs/10.1902/jop.2008.070585). Preučili so 51 parov dvojčkov starih med 12 in 21 let.  Vsakemu paru dvojčkov so za obdobje 2 tednov razdelili navodila, tako da je eden od njiju vsak dan redno ščetkal in uporabljal zobno pasto, njegov brat ali sestra pa je poleg ščetkanja uporabljal(-a) tudi zobno nitko.

Po 2-tedenskem obdobju so vsem iz ust vzeli vzorce bakterij, ki ponavadi vodijo do bolezni dlesni in paradontoze. Ugotovili so, da so imeli preučevani mladostniki, ki zob niso tudi nitkali, v ustih veliko preveč ugotovljenih bakterij kot njihovi bratje in sestre z zobno nitko.

“Ta študija kaže vpliv zobne nitke na zdravje ustne votline. Preizkus z dvojčki služi kot pomoč pri razločevanju genetskih in okoljskih dejavnikov, ki pogosto otežujejo posamezno diagnozo. Študija dokazuje, da ima zobna nitka pomemben in pozitiven vpliv na zdravje posameznika, v primerjavi z genetsko podobnimi posamezniki (dvojčki), ki čistijo brez zobne nitke, “pojasnjuje dr. Kornman, urednik zbornika Periodontology. “Dvojčki ponavadi živijo v enakem okolju in imajo podobne prehranske navade, ritem življenja. V tem primeru pa je bila edina razlika v uporabi zobne nitke. In izid je bil precejšen! Zobna nitka lahko bistveno zmanjša količino škodljivih bakterij v ustih.”
Kdo ti lahko pomaga:

Ustni higienik v tvojem kraju?

Preverite:
Parodontolog v tvojem kraju?

Preverite:
Osebni zobozdravnik v tvojem kraju?

Preverite:

Kontakt: info@mojzobar.si   |  O portalu in splošni pogoji

Vnos podatkov o zobozdravstvenih ambulantah je brezplačen, v kolikor nam pišete na zgornji kontakt.

Ste zobozdravnik?

Dobro je vedeti, današnji nasveti:
© 2024 MojZobar.si