Pravilno umivanje zob

Starejši ljudje so se v mladosti naučili napačno umivati zobe zato še danes ponavljajo napake, na zobeh ki jih še imajo. Z nepravilnim umivanjem zob svojemu zdravju zob včasih celo bolj škodujemo, kot če si zob sploh ne bi umivali. Že otroci pa se danes v vrtcih in šolah naučijo pravilnega umivanja zob torej je pravilna tehnika umivanja zob zelo preprosta.

Kdaj umivati zobe?

Zobe je potrebno umivati 2 do 3-krat dnevno, vsakič 2 minuti. Zjutraj je potrebno umiti zobe pred zajtrkom, zvečer pa po večerji oziroma preden greste spat. Po ščetkanju zob zvečer ne jejte ničesar več, pijete pa lahko samo vodo. Priporočljivo je ščetkanje in nitkanje zob po vsakem obroku.

Uporabite primerno zobno ščetko

Zobna ščetka naj ima majhno glavo z mehkimi ščetinami. Bodite nežni. Nekatere zobne ščetke imajo prepogljivo držalo, da pritisk na zobe in dlesni ni prevelik. Ščetko menjajte na 3 mesece oziroma dokler ne opazite, da ščetine niso več ravno poravnane in da štrlijo navzven. Ne delite svoje zobne ščetke z ostalimi.

Pravilna tehnika umivanja zob

Zobno ščetko (zobno krtačo) položite na zgornjo dlesen pod kotom 45 stopinj.  Premikajte zobno ščetko v majhnih krogih po robu med dlesnijo in vsakim zobom v smeri od dlesni do zobne ploskve. Nežno skrtačite grizno površino zobov. Notranjo stran zobovja krtačite z zobno ščetko postavljeno navpično. Priporočljivo je, da med zobmi pred umivanjem (ščetkanjem) očisite z zobno nitko. Ne uporabljajte zobotrebcev, ker lahko poškodujte dlesni.

Pogoste napake umivanja zob

Ljudje lahko dolga leta napačno ščetkamo svoje zobe. Najbolj pogoste napake so:

  • prehitro zaključimo s ščetkanjem: naj traja vsaj 2 minuti. Po raziskavah traja povprečno ščetkanja pri človeku samo 1 minuto. Najbolje bi bilo 3 minute.
  • premočno ščetkanje zob: raje ščetkajte nežno in večkrat po istem mestu. Prevelika sila bo povzročila škodo na dlesnih in zobeh.
  • vedno začnemo na istem mestu: povzroča dolgočasenje in nezbrano prekratko trajajoče ščetkanje.
  • zanemarjanje notranjih zobnih ploskev: res je, da se zobje vidijo navzven, a največ bakterij leži med zobmi in na hrbtni strani zob.
  • pozabljanje na jezik: ščetkanje tudi jezika z zobno ščetko in zobno pasto bo počistilo bakterije z jezika ter osvežitveno delovalo na zadah iz ust.

 

 
Kdo ti lahko pomaga:

Zobni implantanti v tvojem kraju?

Preverite:
Ustni higienik v tvojem kraju?

Preverite:
Osebni zobozdravnik v tvojem kraju?

Preverite:

Kontakt: info@mojzobar.si   |  O portalu in splošni pogoji

Vnos podatkov o zobozdravstvenih ambulantah je brezplačen, v kolikor nam pišete na zgornji kontakt.

Ste zobozdravnik?

Dobro je vedeti, današnji nasveti:
© 2024 MojZobar.si