Avtor članka: MURIDENT, D.O.O.

Implantati – učinkovit način nadomestitve zob

Implantat ali implantati lahko prekinejo nefunkcionalno zobovje ali pa negativno samopodobo. Izguba enega ali več zob predstavlja za vsakega precejšen stres. Še posebno je boleče kadar se izgubi zob v vidnem delu ali kadar zaradi izgube zob v zadnjem delu ne more pacient dobro prežvečiti hrane. Pri starostnikih pa je precej boleča izguba zadnjega zoba, saj s tem ostane brez funkcionalnih zob za žvečenje.

Včasih je bila rešitev izgube posameznega zoba ali več zob izdelava fiksno protetičnega mostička ali pa izdelava delne proteze. Brezzobo čeljust pa smo lahko oskrbeli le s totalno protezo. Prav zato so v zgodnjih 60. letih razvili prvi oseointegracijski sistem, ki je nato nosil zobe. Seveda rezultati na začetku niso bili prav spodbudni, vendar z razvojem znanja in novih ter primernejših materialov in kliničnih postopkov, se danes implantate uporablja povsem rutinsko z namenom nadomeščanja manjkajočih zob.

Zobozdravnik je vaš najboljši vodnik po pestri izbiri

Danes je na tržišču zelo veliko različnih vrst zobnih vsadkov. Razlikujejo se po sestavi materiala, po obliki in obdelavi površine. Vsem pa je skupno, da se implantate vstavi v kost v zanj pripravljeno ležišče, da potrebujemo dobro ležišče, dobro kirurško tehniko, primerno obliko in velikost glede na mesto vsaditve implantata ter, da mora biti implantat narejen iz materiala, ki je biokompatibilen.

Zobni implantat je učinkovit v več kot 95% primerov

Zobni vsadek vsadimo v kost, nato začne potekati proces oseointegracije ali drugače povedano, kost začne vraščati v drobne površinske nepravilnosti na implantatu. Ko dovolj kostnine obda implantat, dosežemo klinično rigidno fiksiran zobni vsadek in ta čvrsta vsidranost ostaja tudi med žvečnimi obremenitvami.

Navadno se implantat popolnoma vraste nekako po 3.-4. mesecih. V spodnji čeljusti nekoliko prej kot v zgornji čeljusti. Danes govorimo o 95-98% uspešnosti vraščanja implantatov, ter njihovo pet letno preživetje je več kot 91%.

dr. dent. med. Barbara Verderber
Estetsko zobozdravstvo Murident

Avtor članka:
MURIDENT, D.O.O.
MALGAJEVA ULICA 7
1000 Ljubljana
Kdo ti lahko pomaga:

Zobni mostički in prevleke v tvojem kraju?

Preverite:
Zobni implantanti v tvojem kraju?

Preverite:
Zobna proteza – izdelava v tvojem kraju?

Preverite:

Kontakt: info@mojzobar.si   |  O portalu in splošni pogoji

Vnos podatkov o zobozdravstvenih ambulantah je brezplačen, v kolikor nam pišete na zgornji kontakt.

Ste zobozdravnik?

Dobro je vedeti, današnji nasveti:
© 2024 MojZobar.si