O portalu


Pozdravljeni na portalu MojZobar.si. Na tem mestu vas želimo seznaniti s poslanstvom in vsebino portala.

Naše poslanstvo

Želimo postati most med zobozdravniško stroko ter ljudmi, ki cenijo lepoto in zdravje svojih zob. Zobozdravniki se profesionalno združujejo v stanovska združenja, ki na spletu tudi že imajo svoje spletne strani oziroma portale, Mojzobar.si pa primarno nagovarja paciente.

Če vaše zobozdravstvene ordinacije v okviru portala MojZobar.si ne najdete, nam prosimo pišite na elektronski naslov info@mojzobar.si. Vpis zobozdravstvene ordinacije z osnovnimi podatki v osnovni vizitki ordinacije je brezplačen.

Portal MojZobar.si je bil zasnovan na podlagi doslednega upoštevanja določil Kodeksa medicinske deontologije.

Opis poklica – zobozdravnik

Zobozdravnik je strokovnjak na področju medicine, ki je usposobljen za prepoznavanje in zdravljenje bolezenskih sprememb zob, dlesni, ustne sluznice, ustne votline in jezika.

Med študijem dobi potrebno znanje o normalnem in bolezenskem stanju celotnega človekovega telesa in njegovega delovanja, predvsem pa natančneje pozna področje glave. Pri diagnostiki bolezenskih sprememb si poleg lastnih čutil (vid, sluh, voh in tip) pogosto pomaga z rentgenskim slikanjem. Zaradi napredovanja stroke in pridobivanja poglobljenega znanja posameznih specialnosti ima zobozdravnik možnost specializacije.

Zobozdravnik opravlja sistematske preglede zob, premazuje in zaliva zobe otrok in mladostnikov, odstranjuje zobni kamen in dele zob, ki so okvarjeni zaradi zobne gnilobe. Izdela plombe, odstranjuje obolele zobne živce, zdravi in polni kanale zobnih korenin ter kirurško odstranjuje dele zob ali zobe v celoti. Lušči in gladi površino zobnih korenin in operira dlesni, nepravilno raščene in nepravilno razvite zobe in čeljusti s pomočjo ortodontskih aparatov naravnava v pravilen položaj. Izgubljene zobe nadomešča s prevlekami, mostički in zobnimi protezami. Zobe nadomešča tudi s čeljustnimi kostnimi vsadki in jih nadgrajuje ter opravlja večje kirurške posege na obrazu (to dela izključno specialist čeljustne in obrazne kirurgije).

(Vir: Zavod RS za zaposlovanje)

Več informacij o študiju: www.mf.uni-lj.si (Medicinska fakulteta, Univerza v Ljubljani)

Uporaba slengovske besede »zobar«

Za uporabo slengovske besede »zobar« v imenu zobozdravstvenega portala smo se odločili na podlagi večletnih izkušenj in raziskav ob uporabi sodobnih socialnih omrežij kot sta facebook in twiter ter poizvedovanj med “navadnimi” ljudmi. Raziskavo smo razširili tudi med zobozdravstvene delavce, med katerimi smo naleteli tudi na nekaj takšnih, ki uporabe besede “zobar” ne odobravajo, a se vseeno strinjajo z našim poslanstvom. Ker je portal MojZobar.si v prvi vrsti namenjen pacientom (laičnim obiskovalcem), se vsem nagovorjenim zobozdravnikom na tem mestu ponovno zahvaljujemo za strpnost. Cenimo in spoštujemo poklic zobozdravnika ter vložen trud ob pridobitvi zobozdravstvene izobrazbe in osebnega humanitarnega poslanstva, ki ga zobozdravniki gojijo skozi celotno življenje.

Pri ljudjeh želimo zmanjšati strah pred in ob obisku zobozdravstvene ordinacije ter na prijazen način spodbujati skrb za zdrave zobe in dlesni.

Koristne povezave

Portal je v letu 2011 v fazi testnega obratovanja. Smo tudi v fazi oblikovanja strokovnega sveta zobozdravnikov okoli portala Mojzobar.si, ki bo iniciator koristnih vsebin na portalu ter v vlogi strokovnega filtra vsebine. Vabimo torej zobozdravnike k sodelovanju v testnem obdobju, tako da se nam javijo, ali kar predložijo svoje podatke o ordinaciji in storitvah. Ali pa napišejo koristen nasvet, pošljejo odgovor na vprašanje, ki ga pacienti pogosto zastavljajo itd… O produkcijskem režimu portala bodo ustrezno obveščeni.

Dosegljivi smo na: info@mojzobar.si

Splošni pogoji oglaševanja in brezplačnih objav: Oglaševanje na MojZobar.si