Vpliv gospodarske krize na zdravje zob

Gospodarska kriza nima vpliva le na ekonomijo, politiko in družbo. Čeprav bo vse posledice možno oceniti šele čez leta, njen vpliv že sedaj sega na področje zdravja zob ljudi. Simptomi, ki spremljajo poslabšanje človekove kvalitete življenja, se v ustih izkazujejo kot zobna gniloba (karies), odmik dlesni (recesija dlesni), slab zadah in krušenje zob.

Zanemarjanje osnovne ustne higiene

Ko je potrebno zagotoviti ekonomsko varnost sebe in svoje družine, se zobna higiena dokaj hitro znajde nižje na lestivici človekovih potreb. Kratkoročnih posledic slabše skrbi za zobe ni možno občutiti takoj zato ljudje verjamejo, da bodo kljub slabši skrbi še naprej ohranili zdravje svojih zob.

Za zdravje zob ob iskanju novih priložnosti v življenju preprosto zmanjka časa. K temu pripomore tudi zmanjšanje proračuna namenjenega za zdravje zob. Manjša pogostost menjave zobne ščetke, manj dodatkov za zdravje zob (zobna nitka, ustna vodica) in izbira cenenih zobnih past neposredno zniža kakovost situacije v ustih. Posamezniki se v času krize tudi manj odločajo za preventivne zobozdravstvene posege, ki izhajajo iz dopolnilnega zdravstvenega zavorovanja in jih pogosto izvajajo samoplačniške zobne ambulante.

K poslabšanju zdravja zob pa prispevajo tudi razvade, ki jih pri posamezniku povzroči stres: kajenje, pitje alkohola in povečanje uživanja kave slabo vplivajo na stanje zob in dlesni.

Škrtanje z zobmi – bruksizem psihološkega izvora

Zobozdravniki na Irskem (ena prvih držav, ki jih je prizadela recesija) so ugotovili povečan delež poškodb zobne krone zaradi škrtanja z zobmi, kot posledica bruksizma s psihološkim izvorom (Vir: Irish Health). Povečana stopnja stresa in tesnobe, ki med populacijo nastopita v času gospodarske krize, sta dejavnika, ki prispevata k pojavu škrtanja z zobmi in povezanimi fizičnimi posledicami na zobeh.

Še malo stisnite zobe, pa bo bolje – je zelo slab nasvet.

Mnogi zobozdravniki si s tem pojasnjujejo porast bolnikov z bruksizmom v zadnjih letih. Čeprav je bruksizem relativno preprosto preprečiti, pa so njegove posledice – fizične poškodbe zob in bolečina – težko obnovljive.

Napotek za uspeh

Ekonomska kriza torej prispeva h krizi v ustih, s čimer posameznikovi problemi postanejo še večji. Pomembno je, da najprej poskrbimo za svoje telo in dušo, saj bo le tako spopadanje z velikimi življenjskimi izzivi bolj osredotočeno in uspešno.

Verjetno si je težko predstavljati, vendar lahko prav zdravi zobje vlijejo največ samozavesti, ki je človeku potrebna v kritičnih situacijah kot sta razgovor za službo ali prodajni sestanek.
Kdo ti lahko pomaga:

Osebni zobozdravnik v tvojem kraju?

Preverite:
Ustni higienik v tvojem kraju?

Preverite:
Parodontolog v tvojem kraju?

Preverite:

Kontakt: info@mojzobar.si   |  O portalu in splošni pogoji

Vnos podatkov o zobozdravstvenih ambulantah je brezplačen, v kolikor nam pišete na zgornji kontakt.

Ste zobozdravnik?

Dobro je vedeti, današnji nasveti:
© 2024 MojZobar.si