Zakaj krvavijo dlesni?

Zdrave, rožnato obarvane dlesni in močni, beli zobje že dolgo nimajo več samo estetskega pomena. V poplavi informacij in navodil kako skrbeti za ustno higieno, ter kako pomembna ta skrb je, pa se nekateri še vedno ne zavedajo, da sprva nedolžna bolečina in rahlo okrvavljene dlesni, lahko kasneje povzročijo resne zaplete zdravstvenega stanja.

Vzroki za krvavitve dlesni

Vzroki za kdlesnirvavitev dlesni so različni. Najpogostejši in najočitnejši je slaba skrb za ustno higieno. Zaradi nerednega in/ali slabega čiščenja (tudi nitkanja!) ustne votline, se bakterije vsakodnevno kopičijo na naših dlesnih in zobeh. To pa povzroča nastanek mehkih zobnih oblog. Mehke zobne obloge sprva ne predstavljajo nobenih nevšečnosi, sčasoma pa so lahko vzrok velikim težavam, saj se utrdijo v zobni kamen, katerega pa sami več ne moremo odstraniti.

Poleg slabe skrbi za ustno votlino je pomemben vzrok za krvavitev dlesni pomanjkanje vitamina C. Glavni vir vitamina C je sveže sadje in zelenjava. Uživanje le tega, pa nam bo pripomoglo tudi k splošnem boljšem počutju in povečanju odpornosti.

Uživanje hrane bogate s sladkorjem, spodbuja prekomerno razmnoževanje bakterij. V nasprotju pa polnozrnata živila in presna hrana predstavljajata za dlesni in zobe pravi balzam.

Veliko večje možnosti za bolezni dlesen imajo sladkorni bolniki, kadilci, ljudje s slabim imunskim sistemom in tisti ki so k boleznim dedno nagnjeni.

Vzrok oblelih dlesni, pa kot kar nekaj novodobnih bolezni predstavlja tudi stres. Ko smo pod stresom telo proizvaja visoko stopnjo hormona kortizol (stresni hormon), ki oslabi imunski sistem in zato bakterije lažje poškodujejo naše dlesni.

Posledice krvavitev dlesni

Krvavitev dlesni je eden izmed prvih znakov nastanka paradontoze ali paradontonalne bolezeni, ki je ena izmed najbolj razširjenih bolezni dlesni odraslih. Nastane kot posledica kopičenja bakterij na zobeh in obzobnemu tkivu. Večinoma poteka z obdobji izbruha in mirovanja. Sprva se vnamejo dlesni (gingvitis), potem pa bolezen prizadane še ostala obzobna tkiva. Z napredovanjem bolezni lahko začno odmirati tkiva, ki zobe držijo v čeljusti. S pravočasnim obiskom zobozdravnika, pa je bolezen mogoče ustaviti.

In če dolgotrajnih krvavitev dlesni ne zdravimo?

Če ne obiščemo zdravnika, ne upoštevamo znakov obolenja in potihoma čakamo na čudežno izboljšanje stanja, tvegamo veliko več kot le neprivlačen nasmeh. Pojavijo se lahko obolenja drugih življensko pomembnih organov. Dokazano je, da smo zaradi bolezni dlesni bolj podvrženi srčnemu infarktu, revmi, oslabelosti imunskega sistema, težavami z dihali in ledvicami. Bolezni dlesni pa so kot posledica hormonskih sprememb, zelo pogoste tudi pri nosečnicah. Vnetje dlesni lahko predstavlja enega izmed razlogov za prezgodnji porod ali prenizko porodno težo.

Boj proti krvavečim dlesnim se začne s pravilnim ščetkanjem

Zelo pomembno je redno in pravilno čiščenje zob. Zapomniti si moramo, da večji pritisk zobne ščetke na zobe ne pomeni bolj čistih zob in bolje odstranjenih bakterij. Zobna ščetka mora biti mehka, s tankimi ščetinami, ki so na koncih zaobljene.
Kdo ti lahko pomaga:

Ustni higienik v tvojem kraju?

Preverite:
Osebni zobozdravnik v tvojem kraju?

Preverite:
Parodontolog v tvojem kraju?

Preverite:

Kontakt: info@mojzobar.si   |  O portalu in splošni pogoji

Vnos podatkov o zobozdravstvenih ambulantah je brezplačen, v kolikor nam pišete na zgornji kontakt.

Ste zobozdravnik?

Dobro je vedeti, današnji nasveti:
© 2024 MojZobar.si