Mlečni zobje

Mlečni zobje so prvi zobje, ki zrastejo v čeljusti. Ime mlečni so dobili zaradi njihove svetle barve in ker je mleko glavno prehranjevalno živilo naših malčkov. Prvi zob se v povprečju pojavi pri starosti 6 mesecev. Kar nekaj časa prej, pa dlesni naše najmlajše srbijo in skelijo. Mlečnih zob je 20 in pri približno 6 letih začnejo izpadati, potem pa jih nadomestijo stalni zobje. Če pa stalnih zasnov ni, lahko mlečni opravljajo svojo funkcijo še kar nekaj let.

Higiena mlečnih zob je še kako pomembna

Higiena ustne votline se začne že zelo zgodaj. Zelo nespametno bi bilo zanemarjati mlečne zobe, češ da tako ali tako izpadejo. Mlečni zobje so zelo pomembni za utrditev, ter rast čeljustnih mišic in dlesni, kar je pogoj za normalno rast in razvoj stalnih zob. Zdravje mlečnih zob vpliva tudi na razvoj govora in pravilno žvečenje hrane. Otroke je potrebno naučiti, da pravilno ščetkajo svoje zobe vsaj dvakrat dnevno. Izbrati moramo mehko zobno ščetko, ki ne bo poškodovala otrokovih dlesni. Nanos zobne paste, z majhno vsebnostjo flourida, mora biti zelo majhen – velikost grahovega zrna. Paziti je treba tudi, da otrok zobne paste na zaužije preveč.

Karies tudi na mlečnih zobeh

Več kot razumljivo je, da bodo otroci vsake toliko malo posladkali, vendar je po sladkem obroku zobe potrebno temeljito umiti. S tem preprečimo kopičenje oblog in razvoj kariesa. Posebno pozornost pa je treba posvetiti novim, stalnim zobem, ki so še posebej občutljivi. Otrokom ni priporočljivo sladkati pijač, še najmanj pa pijač ki jih sesajo po flaški, saj se s sesanjem sladkor še bolj vtira v zobe in dlesni. Preventiva je v tem primeru zelo pomemben faktor.

Kdaj je čas za prvi obisk pri zobozdravniku?

Najbolj primeren čas za prvi obisk zobozdravnika je, ko otrok dopolni eno leto starosti, ali 6 mesecev po pojavu prvega zobka. Prvi obisk ponavadi ne vsebuje veliko posega v zobe. Je pa zelo pomemben, da se otrok seznani s tako vrsto zdravljenja in se počasi pripravi na redno obiskovanje zobozdravnika. Zobozdravnik bo preveril, če je skrb za ustno higieno pravilna in dovolj pogosta, če obstaja nevarnost bolezni dlesni, čeljusti ali obzobnega tkiva in kakšen je otrokov ugriz. Vse pa bo potekalo na sproščen in prijazen način.
primary-milk-teeth-fall-out-loose-caries-treatment

Kar se Janezek nauči, to Janez zna!

Kar naučimo otroka v zgodnjem otroštvu, bo pomnil celo življenje. Tako mu torej z nasveti o pomembnosti ščetkanja, nitkanja in o pravilni ustni higieni, naredimo ogromno uslugo. Kot je bilo že ničkolikokrat dokazano, zdravje zob odločilno vpliva na zdravje celotnega telesa, zato je otrokom že zgodaj potrebno pokazati kako skrbeti zase in kako zelo pomembno se je imeti rad.
Kdo ti lahko pomaga:

Zobodravnik s koncesijo v tvojem kraju?

Preverite:
Ortodont v tvojem kraju?

Preverite:
Otroško zobozdravstvo v tvojem kraju?

Preverite:

Kontakt: info@mojzobar.si   |  O portalu in splošni pogoji

Vnos podatkov o zobozdravstvenih ambulantah je brezplačen, v kolikor nam pišete na zgornji kontakt.

Ste zobozdravnik?

Dobro je vedeti, današnji nasveti:
© 2024 MojZobar.si