Skelenje zob

Skelenje zob je neprijeten občutek v zobeh, s katerim se sreča skoraj vsak odrasel, vsaj enkrat v življenju. Največkrat se pojavi ob zaužitju kislih ali mrzlih živil, lahko tudi sladkorja. Skelenje povzroča vrsta različnih dejavnikov, med katerimi pa je najbolj pogost nepravilno ščetkanje zob. Nelagoden občutek nastane zaradi odkritega zobnega vratu. Na tej razgaljeni površini  se nahajajo majhni kanalčki, v katerih so živčni končiči, ti pa ob zunanjih dražljajih povzročajo skelenje v zobeh.

tortica Zakaj zobje skelijo?

Kot najpogostejši razlog se navaja nepravilno ščetkanje zob in slaba skrb za ustno higieno oz. pomanjkanje le te. Z uporabo neprimernih, trdih zobnih ščetk in z izbiro agresivnih zobnih past, lahko sklenino in dlesni poškodujemo.

Skelenje lahko povzroča tudi nezavedno stiskanje zob (bruksizem), ki je najpogosteje ponoči. Pritisk med stiskanjem oz. škrtanjem je največji ob stiku zob, kjer pa je sklenina najtanjša. Ponavljujoče stiskanje lahko časoma pripelje do razbolenja dlesni in odpada sklenine.limonad

Naslednji vzrok so kisline, ki jih najdemo v sadju in v zobnih oblogah. Kisline sklenino omehčajo in jo naredijo zelo občutljivo, zato ščetkanje po zaužitju kislih živil odsvetujejo. Priporočljivo je usta sprati le z vodo, z umivanjem zob pa počakati vsaj pol ure.

Skelenje je lahko tudi posledica uporabe raznih agresivnih belilnih sredstev, ki vsebujejo peroksid. Zato vam svetujemo, da beljenje zob raje prepustite svojim zobozdravnikom, ki vedo kako zaščititi sklenino.

 Kdaj obiskati zobozdravnika?

Zobozdravnika je nemudoma potrebno obiskati ob zelo močnih bolečinah. Seveda pa tudi vsako manjše skelenje ni zanemarljivo, še posebej če je prisotno dalj časa. Sčasoma namreč lahko postane vrat zoba preveč razgaljen in razbolel, zato skelenje več ne preneha, takrat pa se obisku zobozdravnika ne moremo izogniti. Poleg skelenje pa se na zobu lahko pojavi tudi vdolbina (erozija), ki jo lahko zapolni le zobozdravnik.

Kako nam zobozdravnik lahko pomaga?

Zobozdravnik skelenje lajša z uporabo flouridnega premaza, ki ščiti sklenino pred zunanjimi dražljaji. Na zobozdravnika pa se lahko obrnete tudi za informacije o pravilnem ščetkanju zob.
Kdo ti lahko pomaga:

Osebni zobozdravnik v tvojem kraju?

Preverite:
Beljenje zob v tvojem kraju?

Preverite:
Ustni higienik v tvojem kraju?

Preverite:

Kontakt: info@mojzobar.si   |  O portalu in splošni pogoji

Vnos podatkov o zobozdravstvenih ambulantah je brezplačen, v kolikor nam pišete na zgornji kontakt.

Ste zobozdravnik?

Dobro je vedeti, današnji nasveti:
© 2024 MojZobar.si