Karies ali zobna gniloba

Zobni karies ali zobna gniloba, je zelo razširjen zobozdravstveni problem modernih, industrializiranih držav. Karies prizadene 60-90 % otrok in veliko večino odraslih. Je tudi eden izmed najbolj pogostih vzrokov za obisk zobozdravnika.

Kako in zakaj karies sploh nastane?

Nastanek kariesa povzročajo mikroorganizmi oz. bakterije, ki zaradi tvorjenja kislin, postopoma topijo zobno sklenino. Postopek “topljenja” je zaradi sorazmerne trdnosti zobne sklenine dolgotrajen, zato bakterije napredujejo počasi. Ko pa se prebijejo skozi trdno zobno sklenino do mehkejše zobne pulpe, se napredovanje kariesa bistveno pospeši.

karies1

Bakterije, ki so glavni povzročitelj kariesa najdemo v veliki večini v sladkorjih – na tem mestu je potrebno izpostaviti saharozo (beli sladkor, ki ga uporabljamo za sladkanje hrane), ki je glaven sovražnik zobne sklenine. Ob pomanjkanju ali nepravilnem umivanju zob, se te bakterije kopičijo in reagirajo z bakterijami v zobni sklenini. To pa povzroči nastanek kislin in izgube kalcija, ter fosfata iz zobne sklenine.

Zaradi uničevanja zobne sklenine, se postopoma pojavijo bolečine…

Zobna sklenina predstavlja odlično zaščito pred kemičnimi in toplotnimi dražljaji. Ta lastnost nam omogoča brezskrbno uživanje mrzle ali vroče hrane in pijače. Ko pa kislina začne sklenino “topiti”, sklenina izgublja svojo trdnost in zobovini več ne nudi potrebne zaščite. Zaradi oslabljene sklenine, pa posledično ob uživanju hrane in pijače začutimo skelenje in bolečino.

Woman with hypersensitive teeth eating ice lolly

Je zobni karies ozdravljiv?

Zobnega kariesa ni mogoče pozdraviti, lahko pa se le popravi nastalo škodo. Glavna možnost zdravljenja je odstranitev gnilobe in nadomestitev luknje z zobnim polnilom. Zobna polnila so izdelana iz različnih materialov kot so amalgam, kompozitna smola, porcelan.. Če zobna gniloba pokriva velik del zoba, je smiselna uporaba krone, zdravljenje ali celo ekstrakcija zoba.

Kako preprečiti nastanek zobnega kariesa?

karies3

Nastanek kariesa lahko preprečimo z rednim in temeljitim ščetkanjem in z uporabo zobne nitke. Zelo pomembna je tudi pravilna prehrana, s čim manj zaužitega sladkorja. S preventivnimi ukrepi je potrebno začeti že pri otrocih. Pri mladih zobeh se kot učinkovito preprečevanje nastanka zobne gnilobe, priporoča zalivanje ali tesnjenje razpok
Kdo ti lahko pomaga:

Zdravljenje kariesa in belo plombiranje v tvojem kraju?

Preverite:
Osebni zobozdravnik v tvojem kraju?

Preverite:
Ustni higienik v tvojem kraju?

Preverite:

Kontakt: info@mojzobar.si   |  O portalu in splošni pogoji

Vnos podatkov o zobozdravstvenih ambulantah je brezplačen, v kolikor nam pišete na zgornji kontakt.

Ste zobozdravnik?

Dobro je vedeti, današnji nasveti:
© 2024 MojZobar.si