Zobozdravnik v času pandemije

Obisk zobozdravnika je tudi v razmerah pandemije COVID-19 varen, saj so se zobozdravniki prilagodili na zaostrene razmere. Zobozdravniki si želijo obratovati in jim zaprtje ambulant pomeni neljubo situacijo, a so na vse pripravljeni.

Naročanje v času koronavirs krize

Danes se naročamo k zdravniku in zobozdravniku po telefonu, elektronski pošti ali prek spletnega obrazca. Tipično vprašanje za zobozdravnika izgleda takole:

Pozdravljeni,
iz dlesni mi je zrasla srednje boleča bula. Po branju na internetu sklepam, da je granulom. Kdaj lahko pridem na pregled – je možno v tednu od 10.8?
Ali lahko vmes že jemljem antibiotike? Kdo mi jih lahko prepiše?

In potem tedne in celo mesece brez odgovora, saj so predvsem javni zobozdravniki preveč zasedeni ali pa enostavni zaprti. Dobiti termin danes je rahlo težje kot pred korona virusom, zato je priporočljivo uporabiti telefon in vztrajno poskušati dobiti vezo.

Kateri zobozdravniki med koronavirusom delujejo?

Za najhujše primere je odprta zobozdravstvena urgenca, ki deluje tudi ponoči kot izvajanje storitve dežurni zobozdravnik. Zobozdravniki so odpri za najhujše primere tudi sicer, saj zaradi hipokratove prisege ne smejo zavrniti pacienta. Izjemne situacije pa terjajo tudi izjemno komunikacijo in izplača se biti vztrajen na račun ohranitve zdravja svojega zoba.

Nujna stanja, ki jih zobozdravniki opravljajo so:

 1. močan zobobol, ki ne pojenja in se še stopnjuje (nalgetik ne pomaga),
 2. velika oteklina oziroma infekcija (povišana
  telesna temperatura),
 3. večja krvavitev v ustih, ki ne preneha
 4. fizične poškodbe zob.

Ali je varno obiskati zobozdravnika v času epidemije?

Zobozdravstvene ambulante so eno najbolj varnih in sterilnih okolij tudi v času pandemije. Zobozdravnik vseno poskrbi za higieno, čistočo in varnost. Pred obiskom zobozdravstvene ordinacije vam bodo v zunanjosti ambulante izmerili temperaturo, izpolnili boste obrazec, s katerim potrjujete, da niste okuženi. Do pričetka posega boste imeli na obrazu masko. V čakalnici lahko čaka minimalno število oseb (predpisano z vladnim ukrepom), zato naročanje v času koronavirusa poteka do minute natančno. Večja verjetnost okužbe kot v zobozdravstveni ordinaciji (kjer je praktično nična) je v šoli, trgovini ali na pošti.

Zobozdravnik je pri delu opremljen z varovalno opremo:

 • pokrivalo za lase
 • kirurška maska
 • vizir
 • zobozdravniška uniforma
 • rokavice iz lateksa

Kako preprečiti potrebo po zobozdravniku v času korona virusa?

Najboljši napada na težave z zobmi je obramba. Pravilno umivanje zob, opustitev kajenja, izbira ustrezne prehrane in predvsem nitkanje. Nitkanje zob podaljša cikle obiskovanja zobozdravnika. Velja rek, da tistih zob, ki ne nitkate, čez 2 leti ne boste več imeli. Ali pa se bodo začele pojavljati težave, ki jih lahko pozdravi samo zobozdravnik.


Kontakt: info@mojzobar.si   |  O portalu in splošni pogoji

Vnos podatkov o zobozdravstvenih ambulantah je brezplačen, v kolikor nam pišete na zgornji kontakt.

Ste zobozdravnik?

Dobro je vedeti, današnji nasveti:
© 2024 MojZobar.si