Zobni kamen

Že naši najmlajši vedo, kako zelo pomembno je skrbeti za redno ustno higieno in da zobni kamen ne pomeni nič dobrega. Pa ste se kdaj vprašali kaj točno ta nevšečnost je in kaj lahko z dolgotrajnim kopičenjem povzroči? Res je, da ob kopičenju zobnega kamna ne čutite povsem nikakršne bolečine in da je morda ta problem bolj povezan z estetskim izgledom, kot z zdravjem zobne votline. Pa vendar, zobni kamen dolgoročno lahko povzroči resne težave in ga ob nastanku ne gre zanemariti!

child-brushing-teeth-1-300x253

 

Zdravje ustne votline je tesno povezano s splošnim počutjem in zdravjem celotnega telesa. S pravilno oralno higieno si torej lahko prihranite marsikatero nevšečnost. Vendar pozor! Ne glede na to kako dobra, pravilna in pogosta je vaša rutina umivanja zob, zobnemu kamnu se še vedno ne boste uspeli povsem izogniti.

Kako nastane?

Bakterije v ustih skupaj s proteini in ostanki hrane povzročajo nastajanje mehkih zobnih oblog. Zobne obloge so najbolj pogoste v predelih kjer je ščetkanje oteženo. To je na stiku zob z dlesnijo, zadnje strani zob in pa okoli zobnih zalivk. Ob jedi te obloge tvorijo kisline, ki poškodujejo zobno sklenino, lahko pa povzročijo tudi vnetje oz. okužbo dlesni. Redno odstranjevanje zobnih oblog je torej zelo pomembno!

 

plaque_on_teeth

Če pa jih zaradi kakršnih koli razlogov ne odstranjujete prav pogosto ali celo dovolj temeljito, obstaja nevarnost, da se zobne obloge strdijo – mineralizirajo in začnejo tvoriti zobni kamen. Ta proces se običajno začne po 72 urah in predstavlja veliko nadlogo pri odstranjevanju, saj so sedaj obloge v trdnem stanju.

Ne odlašajte z obiskom zobozdravnika

Zobni kamen, ki nastane nad linijo dlesni lahko predstavlja zelo resno bolezensko stanje. Bakterije dražijo in poškodujejo dlesen, ščasoma pa vnetje lahko preraste v resno bolezen. Bolezni dlesni imajo lahko zelo resne posledice.

Najbolj blaga oblika bolezni dlesni je gingivitis. To je vnetje, ki ga povzročajo zobne obloge in zobni kamen. Gingivitis ponavadi lahko zaustavimo s previdnim ščetkanjem, spiranjem in rednim čiščenjem pri zobozdravniku specialistu.

 

dental-plaque-removal

Če pa stanje gingivitisa zanemarimo in ga ne zdravimo, lahko vnetje kar hitro napreduje. Bolj resen in zaskrbljujoč stadij se imenuje parodontitis. Ta bolezen napade žepke med dlesnijo in zobmi. Bakterije torej povzročijo vnetje pod dlesnijo. Imunski sistem takoj začne sproščati kemikalije, ki te bakterije zavirajo. Vendar ravno te kemikalije pa v sodelovanju z bakterijami poškodujejo kost in obzobna tkiva. To pa lahko povzroči izgubo zob in degradacijo kosti. Bakterije v dlesni pa vplivajo tudi na razvoj bolezni srca.
Kdo ti lahko pomaga:

Ustni higienik v tvojem kraju?

Preverite:
Čiščenje zobnega kamna v tvojem kraju?

Preverite:
Osebni zobozdravnik v tvojem kraju?

Preverite:

Kontakt: info@mojzobar.si   |  O portalu in splošni pogoji

Vnos podatkov o zobozdravstvenih ambulantah je brezplačen, v kolikor nam pišete na zgornji kontakt.

Ste zobozdravnik?

Dobro je vedeti, današnji nasveti:
© 2024 MojZobar.si