Paradontolog

Paradontolog je zobozdravnik, ki je specializiran za preventivno odkrivanje in zdravljenje paradontalne bolezni, ter za primerno postavitev zobnih vsadkov. Paradontologi so tudi strokovnjaki za zdravljenje ustnega vnetja. Izobraževanje paradontologov se nikoli ne konča. Slediti morajo razvoju najnovejšim metodam za diagnosticiranje in zdravljenje paradontalne bolezni. Usposobljeni pa so tudi za opravljanje kozmetičnih paradontalnih postopkov.

nonsurgical_periodontics

Paradontitis je vnetje obzobnih tkiv. Zelo pomembno je, da vnetje zdravimo že na samem začetku razvoja bolezni. Paradontitis ponuja širok spekter načinov zdravljenja, kot so luščenje ali brušenje korenin. Pri tem načinu zdravljenja se očisti okuženo površino korenine. Ena izmed možnosti zdravljenja pa je odstranitev poškodovanega tkiva. Prav tako za zdravljenje bolnikov s hudimi težavami z dlesni, obstaja veliko vrst kirurških posegov. Paradontologi so poleg zdravljenja bolezni usposobljeni tudi za postavitev in popravilo zobnih vsadkov.

Pri prvem obisku paradontolog običajno pregleda bolnika in preuči njegovo celotno zdravstveno (bolezni srca, sladkorna bolezen, nosečnost) in zobozdravstveno zgodovino. Ti podatki so za paradontologa zelo pomembni, saj mora vedeti, če bolnik uživa kakršnakoli zdravila, ki lahko vplivajo na zdravljenje bolezni.

dentalmobility

Paradontolog preuči stanje ustne votline, preveri če obstaja recesija dlesni, preveri ugriz in trdnost zob, ter kako močna so obzobna tkiva. Za preverjanje stanja obzobnega tkiva uporablja tudi merilni inštrument, imenovan merilna sonda. Sondo paradontolog postavi med zobe in dlesni, ter določi globino in velikost obzobnih žepkov. Za opazovanje kosti pod dlesnimi, pa je v veliko pomoč tudi rentgen.

Kako do paradontologa?

Obisk paradontologa vam ponavadi priporoči kar splošni zobozdravnik. Paradontalna bolezen v primerjavi z drugimi kroničnimi boleznimi postaja vedno bolj razširjena. Vedno bolj je tudi pogosta pri starih ljudeh. Za zdravljenje je potrebno veliko strokovnega znanja usposobljenih strokovnjakov, ki v sodelovanju s splošnimi zobozdravniki dosegajo kar najboljše rezultate.
Kdo ti lahko pomaga:

Parodontolog v tvojem kraju?

Preverite:
Osebni zobozdravnik v tvojem kraju?

Preverite:
Ustni higienik v tvojem kraju?

Preverite:

Kontakt: info@mojzobar.si   |  O portalu in splošni pogoji

Vnos podatkov o zobozdravstvenih ambulantah je brezplačen, v kolikor nam pišete na zgornji kontakt.

Ste zobozdravnik?

Dobro je vedeti, današnji nasveti:
© 2024 MojZobar.si