Se tudi zobje starajo?

Vsakdanje žvečenje, trganje, sekanje, škripanje, udarci, poškodbe… Priznati moramo, da so naši zobje izredno vzdržljivi. Vseeno pa jih dolga leta uporabe in naravni procesi staranja lahko obrabijo in poškodujejo. V naslednjih vrsticah je na kratko opisan proces staranja zob in kako lahko kar najdlje ohranite zobe močne in zdrave.

smiling-old-man

Preprečite erozijo zob

Največji zobni sovražnik je sladkor. Največ ga najdemo v sladkarijah, gaziranih pijačah in pa tudi v energetskih napitkih. Sladkor v ustni votlini spodbudi bakterije k proizvajanju kislin, ki počasi načenjajo zobno sklenino in jo naredijo krhko, ter lomljivo. V luknjicah pa nastanejo idealno pogoji za tvorjenje zobnega kariesa.

prenos

  • Ne pretiravajte s sladko hrano in pijačo
  • Izogibajte se prigrizkom, ki zaradi pogostosti ohranjajo zvišan nivo kisline dalj časa.
  • Če se želite malce razvajati, žvečite žvečilne gumije brez sladkorja, saj povečajo nastanek sline, ki nevtralizira kislino. (Pazite na plombe!)
  • Ščetkajte vsaj dvakrat na dan, dve minuti in obvezno uporabljajte zobno nitko. Redno ščetkanje bo zmanjšalo količino bakterij v ustni votlini.
  • Obiščite svojega zobozdravnika vsake pol leta in nadzorujte količino zobnega kamna.

Close Up of Soda Cans in Ice

Preprečite mehanično razgradnjo zob

Funkcija zob je večinoma mehanična. Hrano grizemo in žvečimo zato, da postane lažje prebavljiva. V nasprotju s splošnim prepričanjem, zobje z leti ne postanejo bolj krhki. Zobje se lahko zaradi žvečenja trde hrane, odlomijo tako starejšim kot tudi mlajšim. Najbolj občutljivi so zobje z zalivkami in zobje z zdravljenim koreninskim kanalom.

Naslednji problem povzroča stresen način življenja. Imenuje se bruksizem. Bruksizem pomeni nezavedno (največkrat v spanju) škripanje in stiskanje zob, ki nastane zaradi stresa in občutka tesnobe. Po določenem času in visoki intenzivnosti bruksizma, se zobna sklenina začne obrabljati, na poškodovanih delih pa se pojavi karies.

0311-stress_vg

Kaj storiti?

  • Izogibajte se žvečenju trde hrane.
  • Preverite če hrana vsebuje trde delce, ki bi vam lahko zob poškodovali.
  • Redno obiskujte zobodravnika. Zobozdravnik bo opazil morebitne razpoke v zalivkah, ki lahko zob ošibijo. Preveri lahko tudi, če imate morebitne znake bruksizma.Kdo ti lahko pomaga:

Poliranje zob v tvojem kraju?

Preverite:
Čiščenje zobnega kamna v tvojem kraju?

Preverite:
Ustni higienik v tvojem kraju?

Preverite:

Kontakt: info@mojzobar.si   |  O portalu in splošni pogoji

Vnos podatkov o zobozdravstvenih ambulantah je brezplačen, v kolikor nam pišete na zgornji kontakt.

Ste zobozdravnik?

Dobro je vedeti, današnji nasveti:
© 2024 MojZobar.si