Je bolje zobe umivati pred ali po zajtrku?

Kakšna je vaša jutranja rutina? Je umivanje zob takoj za umitim obrazom ali šele po polnem želodcu? Večna dilema, kdaj umiti zobe – pred ali po zajtrku. Imamo občutek, da je naša navada zdrava, ne glede na to, kdaj si jih umijemo? Pravzaprav pa je zelo pomembno, kdaj zjutraj si jih umijemo.

Pred zajtrkom seveda!

umij-zobe-pred-zajtrkomSo zagovorniki teorije, ki bodo prepričano trdili, da je definitivno bolje si zobe umiti po zajtrku in ne pred, saj s tem z zobno ščetko očistimo ostanke hrane. Vendar pa, če malo razmislimo, pa se spomnimo, kaj se ponoči dogaja z našimi zobmi. Četudi smo jih pred spanjem umili in morebiti nimamo jasne slike, zakaj bi bila potreba po takojšnjem jutranjem umivanju zob, se spomnimo sline. Namreč, slina je največji zaveznik zob, je naravni čistilec. In koliko te se dejansko ustvarja čez noč? Veliko manj kot sicer. Zato imajo bakterije celo noč čas, da se množijo. Torej se zjutraj v naših ustih nahaja ogromno bakterij. In zato je zelo pomembno, da jih odstranimo še preden zaužijemo hrano.

Verjetno tudi jutranji zadah ni najbolj prijeten, kajne? Še eden močan razlog, zakaj si je potrebno že zjutraj umiti zobe in ne čakati, da najprej zaposlimo želodec.

Še en razlog, zakaj je zobe bolje umiti pred zajtrkom je ta, da sladkor v hrani proizvaja kisline, ki škodujejo zobni sklenini in v kolikor bomo takoj po zajtrku posegli za zobno ščetko in zobe ščetkali, obstaja nevarnost, da odstranimo tudi drobne delce sklenine.

Spremenite navadom že jutri zjutraj

Mnenja se bodo sicer vedno razlikovala in so vedno tisti, ki se bodo strinjali in takšni, ki ne, pa vendar je pomembno, da si takoj po obroku zob ne umivati, saj lahko to prinese več škode kot koristi in je dobro počakati vsaj 30minut po zaužitem obroku. V kolikor pa je naša navada, da si takoj zjutraj zobe umijemo, pa lahko po zajtrku usta samo splahnemo z ustno vodico.
Kdo ti lahko pomaga:

Pregledi zob in kontrola v tvojem kraju?

Preverite:
Osebni zobozdravnik v tvojem kraju?

Preverite:
Ustni higienik v tvojem kraju?

Preverite:

Kontakt: info@mojzobar.si   |  O portalu in splošni pogoji

Vnos podatkov o zobozdravstvenih ambulantah je brezplačen, v kolikor nam pišete na zgornji kontakt.

Ste zobozdravnik?

Dobro je vedeti, današnji nasveti:
© 2024 MojZobar.si