Zdravi zobje za zdravo telo

Pravilna (redna) nega vaših zob in dlesni ima močan vpliv na vaše splošno zdravje. Zanemarjanje ustne higiene lahko privede do zelo resnih bolezni, kot so rak v ustni votlini. Zobna ščetka odigra pri ustni higieni pomembno vlogo. Raziskave so celo ugotovile možne povezave težav dlesni z bolezni srca (srčna kap), pljuč ter probleme v nosečnosti.

Vpliv nezdrave prehrane in slab življenjski slog na ustno higieno

Zravi zobje vpivajo izboljšajo počutje

Zravi zobje izboljšajo počutje

Prehranjevalne navade in življenski slog sta pomemben dejavnik za zdravo ustno higieno.

  1. Hrana s preveč sladkorja. Vpliva na razvoj zobne gnilobe (karies) ter bakterij in težav z dlesnimi.
  2. Kajenje. Zobozdravniki že dolgo časa opozarajajo, da kajenje tobačnih izdelkov (cigareti, cigare, žvečilni tobak…) povzroča bolezni dlesni, zobno gnilobo, v hujših primerih pa tudi ustnega raka in raka na grlu (žrelu). Tobačni dim ima strupen učinek na tkivo dlesni in slabo kri v telesu.
  3. Alkohol. Prekomerno pitje alkohola lahko posredno vpliva na suho ustno votlino in razvoj različnih bakterij.
  4. Sprememba telesne teže. Za tiste, ki nosijo zobne proteze je lahko sprememba telesne teže velika težava. Tako kot nam oblačila postanejo z večjo težo pretesna, se tudi proteza ne prilega več optimalno. Zato zobozdravstveni strokovnjaki svetujejo uživanje zdrave hrane z veliko sadja in zelenjave (vitamini, vlaknine).
  5. Zdravila. Uporaba nekaterih antibiotikov lahko vpliva na obarvanost vaših zob. Nekatera zdravila pa lahko vplivajo na suho ustno votline kar privede do razvoja različnih bakterij.

Z odpravo nezdravih življenjskih navad lahko izboljšate zdravje vaše ustne votline in zob. S tem pa občutno zmanjšate razvoj različnih bolezni v vašem telesu. Redni obiski vašega zobozdravnika, pravilna/ redna uporaba zobne ščetke (in nitke!) so korak bliže zdravju vaših zob in boljšemu počutju celega telesa.
Kdo ti lahko pomaga:

Ustni higienik v tvojem kraju?

Preverite:
Pregledi zob in kontrola v tvojem kraju?

Preverite:
Osebni zobozdravnik v tvojem kraju?

Preverite:

Kontakt: info@mojzobar.si   |  O portalu in splošni pogoji

Vnos podatkov o zobozdravstvenih ambulantah je brezplačen, v kolikor nam pišete na zgornji kontakt.

Ste zobozdravnik?

Dobro je vedeti, današnji nasveti:
© 2024 MojZobar.si