Izbrati navadno ali električno zobno ščetko?

V zadnjih letih je uporaba električne zobne ščetke vedno bolj priljubljena. Strokovnjaki  pravijo, da zagotavlja vrhunsko, zdravo nego zob in dlesni. Vsi zobozdravniki pa niso enotnega mnenja. Je električna zobna ščetka res boljša izbira?

Zakaj navadna zobna ščetka?

Navadna zobna ščetka

Navadna zobna ščetka

  1. cena in razpoložljivost (cena je dostopna za vse, kupite jo lahko v vsaki trgovini z živili)
  2. priročnost (uporabite jo lahko kjerkoli, ne potrebujete električnega vira energije)
  3. manjša obremenitev za zobe in dlesni (z navadno zobno ščetko lažje sami   regulirate moč pritiska na zobe in dlesni)
  4. primerno za majhne otroke (z uporabo navadne zobne ščetke jih lažje naučimo pravilnih gibov ščetkanja. Za otroke so priporočljive navadne zobne krtačke Curaprox Curakid CK4260 v kombinaciji s kvalitetno zobno pasto za otroke)

Zakaj električna zobna ščetka?

Danes so električne zobne ščetke opremljene z različnimi funkcijami. Razni dodatki (kot je tlačni senzor, ki pokaže če je krtačenje pretrdo ali časovnik, ki meri čas ščetkanja),  ne vplivajo neposredno na dejansko čistočo zob. Električne zobne ščetke s konfiguracijo ščetin spodbujajo zdrav razvoj zob in dlesni. Najboljša izbira, ampak tudi najdražja, je električna zobna ščetka z vrtljivo glavo ščetin v obe smeri. Razlogi za električno zobno ščetko:

Električna zobna ščetka

Električna zobna ščetka (na baterije)

  1. hiter tempo življenja – razbremeni možgane med ščetkanjem zob, da lahko mislimo na kaj drugega. Zobne ščetkamo lahko v napol spanju, tudi če se še nismo povsem prebudili.
  2. vedno odmerjen čas ščetkanja – ni goljufanja, ščetkanje je vedno temeljito
  3. napredna tehnologija –  ultrazvok za odstranjevanje zobnega kamna, odstranjevanje bakterij iz ščetin z ulčtravijoličnimi žarki in polnjenje akumulatorja (baterij) z brezžičnim prenosom elektrike.
  4. programi čiščenja zob so laboratorijsko nastavljeni za najboljši učinek čiščenja. Nekatere krtačke omogočajo tudi masiranje dlesni v smeri od dlesni k zobu, kar vedno bolj pripročajo zbozdravniki in parodontologi.
  5. za bolnike in starejše ljudi, ki niso več sposobni pravilnih in učinkovitih gibov z navadna zobno ščetko. Priporočajo pa jo tudi bolnikom z artritisom.

Kdaj zamenjati zobno ščetko?

Zobno ščetko je potrebno menjati na vsake 3 mesece oziroma ko ščetine na ščetki niso več ravne in trde. Za zdrave zobe in dlesni je priporočljiva uporaba zobne ščetke z mehkimi ščetinami: zobozdravniki prioročajo predvsem švicarsko zobno krtačko Curaprox Ultra Soft CS 5460, ki ima za uporabnika za občutljivimi dlesni optimalno mehkobo in gostoto ščetin.
Kdo ti lahko pomaga:

Ustni higienik v tvojem kraju?

Preverite:
Osebni zobozdravnik v tvojem kraju?

Preverite:
Parodontolog v tvojem kraju?

Preverite:

Kontakt: info@mojzobar.si   |  O portalu in splošni pogoji

Vnos podatkov o zobozdravstvenih ambulantah je brezplačen, v kolikor nam pišete na zgornji kontakt.

Ste zobozdravnik?

Dobro je vedeti, današnji nasveti:
© 2024 MojZobar.si