Zobna ščetka za občutljive dlesni in zobe

Občutljive dlesni so tegoba vsakega drugega prebivalca Slovenije. Dlesni ob ščetkanju skelijo, hkrati pa se ob izbljuvani zobni pasti vidi kri. Razražene dlesni povzročajo tudi slab zadah. Občutljive dlesni so ponavadi posledica pomanjkljive ustne higiene, stresa, kajenja ter dednosti. Krvavenje dlesni ob ščetkanju ali grizenju hrane je lahko znak pomanjkanja C vitamina, trenutnega vnetja ali parodotnoze. Pogosto pa je ravno zobna ščetka tista, ki lahko pripomore k manjši občutljivosti dlesni.

Vsebina v tem članku:
Zobna krtačka

Zobna ščetka ne sme še poslabšati občutljivih dlesni

Parodontoza je hujša bolezen zobne votline, ki povzroča slabenje kosti dlesni in odmikanje dlesni stran od zob, s čimer se začnejo majati tudi zobje, kar spremlja slab zadah iz ust. Pordele in zatečene dlesni so še posebej občutljive ob ščetkanju zob. Zato je zelo pomembno, da zobna krtačka ne povzroča še dodatnih nevščenosti na dlesnih in zobeh, pač pa jih ublaži. Znani so tudi primeri, ko so si najstniki ščetkali zobe z neustrezno zobno krtačko s preveliko vnemo in fizično silo. Takšno nepravilno ščetkanje je povzročilo fizične poškodbe na dlesnih, ki se jih zdravo podobno kot parodontozo.

Curaprox zobne ščetke

V lekarnah in specializiranih trgovinah so v ponudbi Curaprox zobne ščetke, priznanega švicarskega proizvajalca zobozdravstvenih pripomočkov za osebno rabo. Curaprox ščetke so nekoliko dražje od konkurenčnih ter tistih, ki so na prodaj v navadnih trgovinah, vendar jih svojim pacientom zaradi dobrih varovalnih lastnosti priporočajo parodontologi. Za zelo občutljive dlesni, ki rade hitro krvavijo in jih zato hitro prizadene fizična poškodba, ima Curaprox v ponudi dve zobni ščetki za odrasle s težavami dlesni:

  • 5460 CS Ultra Soft je zobna ščetka, ki jo osebni zobozdravniki in parodotontologi priporočajo pacientom s trajno občutljivimi dlesnimi. Cena Curaprox 5460 Ultra Soft krtačke je okoli 3 eure. Gre za zobno ščetko z zelo mehkimi in gostimi ščetinami, 5460 namreč pomeni število ščetin na glavi ščetke.
  • CS Surgical Mega Soft je zobna ščetka za paciente z akutnimi bolezenskimi znaki parodontoze. Zaradi njene mehkosti in varnosti se jo uporablja v primeru vnetij ali po kirurških posegih v ustih. Mega Soft bi bila sicer za večino uporabnikov zobnih ščetk premehka za normalno čiščenje zob. Dogajalo bi se tudi, da bi ljudje ščetko zaradi njenih mehkih ščetin preveč pritiskali ob dlesni, s čimer bi jih poškodovali.

Električna zobna ščetka?

Medtem ko parodontologi ne priporočajo agresivnih električnih zobnih ščetk, pa imajo tako navadne zobne krtačke kot tudi električne pri ustni higieni odčutljivih dlesni svoje pomanjkljivosti in prednosti. Pri odločitvi glede nakupa električne ali navadne zobne ščetke se je potrebno posvetovati z zobozdravnikom. Na splošno pa velja pravilo, da navadna zobna ščetka pri večini uporabnikov zaradi nepravilnega ščetkanja zob ne bo optimalno učinkovita, medtem ko je električna zelo agresivna do zobnih oblog in s tem tudi do občutljivih dlesni.

Nitkanje zob

Ščetkanje pa ni edino orodje, s katerim se lahko izognemo občutljivim dlesnim. Tako kot umivanje telesa, striženje nohtov, skrb za lase, spada k učinkoviti ustni higieni spada pravilno nitkanje zob. Z nitkanjem zob bomo učinkovito odstranili medzobne obloge in bakterije iz mest, kjer bi lahko skozi čas povzročale vnetja obzobnega tkiva in dlesni. Tudi najbolj optimalna zobna krtačka ne bo odstranila medzobnih oblog tako učinkovito kot redno nitkanje vsaj enkrat dnevno.
Kdo ti lahko pomaga:

Parodontolog v tvojem kraju?

Preverite:
Ustni higienik v tvojem kraju?

Preverite:
Osebni zobozdravnik v tvojem kraju?

Preverite:

Kontakt: info@mojzobar.si   |  O portalu in splošni pogoji

Vnos podatkov o zobozdravstvenih ambulantah je brezplačen, v kolikor nam pišete na zgornji kontakt.

Ste zobozdravnik?

Dobro je vedeti, današnji nasveti:
© 2024 MojZobar.si