Električna zobna ščetka – dobra ideja ali slaba izbira?

Vsakodnevna higiena zob je izredno pomembna in je zdravje zob povezano s splošnim zdravjem. Zato posegamo po različnih sredstvih, ki zagotavljajo zdrave in čiste zobe. Med njimi so tudi električne zobne ščetke, ki za delovanje potrebujejo električno energijo. Nekatere električne zobne ščetke se premikajo dol gor medtem, ko druge izvajajo krožne gibe. Glava ščetke vibrira. Značilnost električne zobne ščetke je predvsem v tem, da poveča število premikov v minuti.

Ker pa ima vsaka stvar prednosti in slabosti, zahteva izibra prave zobne ščetke za vsakogar velik izziv.

Električna zobna ščetka ima veliko prednosti

nevarnosti-elektricne-zobne-scetkeZagotovo ena od vodilnih prednosti električne ščetke je, da večino dela opravi kar sama. Predvsem so primerne za ljudi z motoričnimi težavami. Morebiti se nam kdaj ne ljubi izvajati z navadno zobno ščetko toliko različnih gibov, da bi dosegli vse kotičke zob in zobe očistili. Za to tudi potrebujemo več časa. Zato je električna zobna ščetka odlična izbira, saj jo enostavno vodimo le po površini zob. Ker večina električnih zobnih ščetk ima vgrajen tudi timer in tako opozori, da sta potekli dve minuti. Dodatna prednost teh ščetk, je zagotovo zanimiva predvsem za starše otrok, kateri si ne radi umivajo zob. Kako otroka drugače prepričati, kot pa mu ponuditi nekaj, kar ga bo hkrati morebiti zabavalo.

Zaradi izmenljivih ščetin lahko električno zobno ščetko uporablja več družinskih članov. Izposojanje zobne ščetke je tako lahko poceni rešitev za vso družino.

Ker odlično odstranjujejo zabarvanost zob, so odlična izbira tudi za kadilce. Nekateri po uporabi električne zobne ščetke imajo prijetnejši občutek, drugim ustreza vibriranje. So zelo učinkovite pri čiščenju. Z manj truda do hitrejših rezultatov.

Dobro premislite, ali jo zares potrebujete

V kolikor uporabljamo električno zobno ščetko, se moramo pripraviti tudi na povečan strošek, saj je potrebno glavo zobne ščetke menjati tako pogosto kot bi menjali navadno zobno ščetko. Pomanjkljivost je tudi ta, da so večje in zanjo potrebujemo več stvari, zato niso tako praktične za transport. Slaba izbira nekvalitetne zobne ščetke lahko privede celo do poškodb in posledično do krvavitev dlesni. Električna zobna ščetka ne pomeni konec truda pri čiščenju zob. Še vedno je potrebno zagotoviti čiščenje medzobnega prostora, kar lahko opravimo le z nitkanjem zob. Še ena od slabosti je, da zahtevajo elektriko, s tem polnjenje in/ali menjavo baterij. Če so ščetine električne zobne ščetke pregrobe ali pa je ne uporabljamo pravilno (premočno pritiskamo), lahko pride do travme mehkih tkiv, saj ščetine vibrirajo in se vrtijo.

Posvetujte se – obvezno!

Pri izbiri zobne ščetke moramo biti previdni in sicer je pri tej kvaliteta zelo pomembna. Ščetine morajo imeti zaokroženo konico in biti gladke. V kolikor so zobje občutljivi moramo izbrati nežno in ne trdo električno zobno ščetko. Izbira je predvsem osebna, oblika čistilne glave naj niti ne bi imela odločilne vloge. Pri izbiri upoštevajmo tudi samo težo zobne ščetke in ali nam je »udobna«, kako je v dlani. Pred nakupom je tudi dobro preveriti ceno nadomestnih ščetk. Ne glede na to, katero zobno ščetko – navadno ali električno – uporabljamo, ali pa mogoče uporabljamo kar obe, je najbolj pomembno to, da jo uporabljamo pravilno.

Prodajalci v tehničnih trgovinah ali komentatorji na spletu vam ne bodo znali dovolj ali dovolj kvalitetno svetovati pri izbiri električne zobne ščetke, zato je pomembno, da se pred nakupom posvetujete z zobozdravnikom ali ustnim higienikom, ki bosta znala tudi takoj povedati, katera (znamka in model) bo za vsa najbolj primerna. V kolikor imate težave z zobmi ali dlesnimi, so lahko napake pri izbiri usodne za nadaljevanje zdravljenja.
Kdo ti lahko pomaga:

Ustni higienik v tvojem kraju?

Preverite:
Osebni zobozdravnik v tvojem kraju?

Preverite:
Čiščenje zobnega kamna v tvojem kraju?

Preverite:

Kontakt: info@mojzobar.si   |  O portalu in splošni pogoji

Vnos podatkov o zobozdravstvenih ambulantah je brezplačen, v kolikor nam pišete na zgornji kontakt.

Ste zobozdravnik?

Dobro je vedeti, današnji nasveti:
© 2024 MojZobar.si