Si lahko sposodim tvojo zobno ščetko?

V vojski, pri tabornikih, v šoli v naravi, med pravimi zaljubljenci in v čakalnici pred zobozdravstveno ordinacijo pogosto prihaja do situacij, ko je potrebno na hitro umiti zobe in pri roki nimamo svoje zobne ščetke. Ker pa beseda ni konj, lahko kmalu podležemo skušnjavi si z ali brez vprašanja sposodimo zobno ščetko od druge osebe.

Zakaj je izposojanje zobne ščetke škodljivo?

Zobna krtačkaBakterije, ki jih imate v ustih, so tja prišle iz zunanjega sveta. Z izmenjavo zobnih ščetk med ljudmi, bo v njihova usta prišlo še več novih bakterij. Zobna ščetka pa je idealen medij za prenos bakterij, ki škodujejo vašim zobem (v prvi vrsti karies – zobna gniloba), dlesnim in zdravju nasploh. Nove bakterije se ne bodo ustavile le v ustih, zato so pogoste različne zdravstvene težave kot je herpes, angina, driska, alergije, srbečice in okužbe.

Po že ne preveč tehtnem premisleku, boste prišli do odločitve, da je bolje pustiti zobe neumite kot pa jih umiti s sposojeno zobno ščetko, ki vsebuje tuje bakterije.

Kakšne so izjeme?

Med zakonci oziroma stalnimi partnerji, med katerimi prihaja do pogoste izmenjave sline, bodo negativne posledice veliko manjše kot pri izmenjavi zobnih ščetk med bežnimi znanci. Obstaja tudi trik, da zobno krtačko očistite z gospodinjskim belilom – tako da jo vanj pomočite za nekaj minut. Lahko uporabite tudi dizinfekcijo z UV lučko, kot jo imajo nekatere električne zobne ščetke, vendar je belilo bolj učinkovito.

Namesto zobne ščetke…

Nekaj nasvetov, v kolikor nimate pri roki svoje zobne ščetke, pa si vseeno morate očistiti zobe:

  • kupite novo zobno ščetko. Velika verjetnost je, da je vaša obstoječa zobna ščetka že obrabljena in zrela za zamenjavo. Večina ljudi odlaša z nakupom nove in ko se odločijo, je ponavadi že zelo pozno.
  • uporabite tkanino kot zobno nitko in kot zobno krtačko. Nitkanje zob je veliko bolj učinkovito kot krtačenje.
  • tudi zobotrebce, lesene trske, smrekove vejice lahko uporabite za odstranjevanje delcev hrane med zobmi.
  • če je v bližini morje, je to lahko vaš nadomestek za ustno vodico. Vendar ne sredi pristanišča, zase poiščite čistejšo (ustno) vodo.

Sprijaznite se z dejstvom, da vam bo tuja zobna ščetka naredila več škode kot koristi. Tolerirajte samo svoje ustne bakterije in ne privabljajte tujih. Poskrbite za zobno higieno in kamorkoli greste, bodite pripravljeni z vsemi pripomočki.

 
Kdo ti lahko pomaga:

Ustni higienik v tvojem kraju?

Preverite:
Osebni zobozdravnik v tvojem kraju?

Preverite:
Zdravljenje kariesa in belo plombiranje v tvojem kraju?

Preverite:

Kontakt: info@mojzobar.si   |  O portalu in splošni pogoji

Vnos podatkov o zobozdravstvenih ambulantah je brezplačen, v kolikor nam pišete na zgornji kontakt.

Ste zobozdravnik?

Dobro je vedeti, današnji nasveti:
© 2024 MojZobar.si