Črn zob je mrtvev zob. Kaj sedaj?

Vsak zdrav beli zob je v nevarnosti, da postane črne barve. Zdravi zobje imajo v svoji notranjosti živec, ki službi tako, da nam z blažjo bolečino sporoča, ali je pijača premrzla ali prevroča. Živec pove tudi, ali se nad zobom izvaja sila, ki ga lahko poškoduje. Za razliko od zdravega zoba pa črn zob v svoji notranjosti nima živca. Živec v črnem zobu je zaradi določenega bolezenskega stanja odmrl.  Črn zob je neobčutljiv na zunanje dražljaje, vendar se v njegovi korenini pogosto skriva še manjši ostanek živečega živca, ki preprečuje, da bi celoten črn zob izpadel.

Zakaj lahko zob odmre in postane črn?

V praksi obstaja dva najbolj pogosta vzroka za temnenje zobne sklenine vse do črne barve. To sta:

  • fizična poškodba in
  • zobna gniloba (karies).
črn zob

Črn zob pokvari lep nasmeh

Zobna gniloba je najbolj pogost vzrok odmiranja zob. Ko uspe bakterijam, ki so se kot zobne obloge nabirale med zobom in dlesnijo, prodreti v notranjost zobne dlesni, začnejo nažirati tudi notranjost samega zoba. V notranjosti zoba postane njihova hrana zobna pulpa, pri čemer pa povzročijo vnetje zobnega živca, kar pri človeku povzroča velike bolečine. Podoben odklop zobnega živca se lahko zgodi s fizično poškodbo zoba zaradi padca, udarca pri športu ali otroški igri. Ko zob utrpi poškodbo se pri korenini lahko ustavi dovod krvi do notranjosti zoba, s čimer začne odmirati njegov živec.

Oba vzroka – tako fizično poškodbo kot tudi zobno gnilobo, bodo pogosto spremljali naslednji stranski učinki: temnenje zoba zaradi odmiranja pulpe, bolečine in infekcija notranjosti zoba ter povezane zobne dlesni. Ni pa pravilo, da bo do vseh stranskih učinkov sploh prišlo – v nekaterih primerih opazijo pacienti zgolj črnenje zoba.

Zdravljenje odmrlega zoba

Čeprav veliko paceintov po tem, ko jim je zob odrml meni, da ni več kaj za storiti pa je zdravljenje odmrlega (črnega) zoba zares nujno. V votlini, ki so si jo izborile bakterije se le-te agresivno razmnožujejo in kopičijo znotraj zoba. Svoj življenjski prostor si bakterije v odmrlem zobu nenehno povečujejo z nadaljnjim razjedanjem zobne sklenine od znotraj navzven. Bakterije iz zoba pa se bodo hranile tudi z zobno dlesnijo in jo načenjale do njene kosti. Posledico poznamo kot parodontozo ter ni omejena zgolj na prizadeti zob, pač pa bo od znotraj povzročila škodo tudi na sosednjih in celo bolj oddaljenih zobeh. Zobozdravnik bo odmrli zob odprl in poskrbel za očiščenje bakterij iz njegove notranjosti, tako da bo s pilicami čistil zobne kanale do korenine. Nato bo uporabil dezinfekcijsko lučko, zob zaprl z zdravilom in postopek še nekajkrat ponovil. Na koncu bo odmrl zob zaplombiral.

Zakaj zobozdravnik črnega zobe ne bo kar izpulil?

Odmrli črni zob je pri odraslem človeku doživel rast do končne oblike. Pritrjen je na kost zobne dlesni, ponavadi pa ga obdaja še dokaj zdrava dlesen, ki se jo lahko tudi primerno zdravi. Z izpuljenjem (ekstrakcijo), kar ponavadi izvede osebni zobozdravnik ali ustni kirurg v bolj zapletenih primerih, pa bo v dlesni nastala rana in za njo luknja brez nikakršne uporabne vrednosti. Zdravljen odmrli črni zob pa bo pacient lahko uporabljal za prehranjevanje tako kot ostale zobe. Pogosta največja težava pri odraslih, ki imajo zdravljen črni zob, je estetske narave.

Beljenje črnega zoba ali kaj drugega?

Vsak zmeren zobozdravnik bo svojemu pacientu svetoval, da na trgu ni pravih učinkovin, ki bodo odmrlemu črnemu zobu povrnile zdravo belino. V ponudbi izvajalcev zobozdravstvenih storitev boste našli naslednje rešitve:

  • porcelanaste zobne luske so estestki pripomoček, katerega izdelavo naročite v zobotehničnem laboratoriju. Zobozdravnik bo predvsem pozoren na barvo in obliko zobne luske, ki jo bo kasneje prilepil na vaš odmrli zob. Tako bo za ljudi v vaši okolici zelo težko ugotoviti, da gledajo lusko namesto pravega zoba. Luska bo na zob nalepljena, zob pa bo potrebno za dober oprijem lepila minimalno zbrusiti.
  • zobne prevleke, zobni inlay ter ostale metode, ki vam jih bo priporočil vaš zobozdravnik. Odlašanje s pregledom pri zobozdravstvenem strokovnjaku bo vaše možnosti za popravilo izgleda samo poslabšalo. Rešitev pa je v startu na voljo več.

Črnega zoba (še) nimate?

V primeru, da izvajate nad svojimi zobmi slabo ustno higieno, je črn zob samo še vprašanje časa. Preventivno poskrbite, da vam zobje ne bodo začeli sistematično počrnevati ter s tem povzročati tudi parodontalno bolezen. Kar za svoje zob lahko že od jutri postorite je:
Kdo ti lahko pomaga:

Osebni zobozdravnik v tvojem kraju?

Preverite:
Estetsko zobozdravstvo v tvojem kraju?

Preverite:
Ustni higienik v tvojem kraju?

Preverite:

Kontakt: info@mojzobar.si   |  O portalu in splošni pogoji

Vnos podatkov o zobozdravstvenih ambulantah je brezplačen, v kolikor nam pišete na zgornji kontakt.

Ste zobozdravnik?

Dobro je vedeti, današnji nasveti:
© 2024 MojZobar.si