Prozorni zobje in razbarvanje zob – ali pomaranče lahko škodujejo?

Zadnjič sem bil pri zobozdravniku, redni pregled, in mu omenil, da opažam, da moji sprednji zobje postajajo skoraj prozorni. Rekel je “Glej moje” in odprl usta, “tudi moji so prozorni. Razmisli o zobnih luskah!”.

Ne obupujte po takšnem pogovoru z zobozdravnikom. Obstajajo rešitve za ustavitev procesa razbarvanja zobne sklenine. Prej pa je potrebno razumeti, zakaj lahko zobje postanejo prozorni oziroma prosojni (stekleni izgled).

Uživanje sadja, sokov, kave, tobaka, pravega čaja

Čeprav je sadje za človeka zelo koristno pa se tudi pri tem pretiravanje negativno obrestuje. Že redno pitje pomarančnega, limoninega ali jabolčnega soka lahko privede do sprememb zob. Čeprav je priljubljeni pomarančni sok bogat izvor C vitamina, pa vsebuje tudi citronsko kislino, ki je za sklenino izjemno škodljiva. Podobne simptome doživimo tudi po pogostem uživanju kave, tobaka in črni čaja.

Škripanje z zobmi – bruksizem

skripanje-bruksizem

Škripanje z zobmi

Nezavedno, ponavadi med spanjem ali med povečano stopnjo stresa, se ljudjem z bruksizmom zgornja in spodnja čeljust stisneta in zobje “zaškripajo”. Pri tem nastajajo vidne fizične poškodbe zobne sklenine na zobnih kronah. Rob zob ni več raven pa pa okrušen, obrabljen. Barva zob pa postaja prosojna. Zob na izgled ni več močan, pač pa krhek, tanjši, nepravilnega robu in steklene barve. Zobje postajajo občutljivejši in skelijo na dotik ali spremembo temperature.

Kaj lahko naredimo?

Zobozdravnik je imel delno prav – zobna sklenina se ne bo več sama pozdravila. Najprej moramo ustaviti njeno propadanje. Nato lahko izboljšamo kvaliteto naših zob. Pomembno je vedeti, da obstaja več rešitev:

  1. po užitju sadja ali soka si z zobno krtačko umijemo zobe. Prav tako po pitju kave ali črnega čaja.
  2. prenehamo kaditi. Kajenje je vzrok mnogih zobozdravstvenih tegob ter bolezni.
  3. uporabimo zobno pasto s povečano zaščito zobne sklenine. Brez skrbi, kupite jo lahko že tudi v supermarketu ali navadni trgovini. Najbolje vam bo znal svetovati vaš zobozdravnik, ustni higienik ali farmacevt v lekarni. Uporaba takšne zobne paste bo verjetno zmanjšala prosojnost vaših zob.
  4. uporaba bruksistične opornice za preprečitev škripanja z zobmi.
  5. zmanjšanje stresa v življenju. Po možnosti obiščimo psihologa ali se o svojih težavah, ki povzročajo psihološki stres v našem življenju pogovorimo z zaupanja vredno osebo.
  6. beljenje zob. Beljenje zob je po navadi samoplačniška storitev pri večini zobozdravstvenih ordinacij.
  7. zobne luske. Tudi zobne luske so popularna metoda, ki jo predlaga mnogo zobozdravnikov.

Izbira primerne metode za preprečevanje ali povrnitev narejene škode je odvisna od vzrokov, ki so privedli do razbarvanja zob. V vsakem primeru pa moramo ukrepati in odpraviti vzroke za nastanek poškodb zob.

 

 
Kdo ti lahko pomaga:

Beljenje zob v tvojem kraju?

Preverite:
Zobne luske v tvojem kraju?

Preverite:
Osebni zobozdravnik v tvojem kraju?

Preverite:

Kontakt: info@mojzobar.si   |  O portalu in splošni pogoji

Vnos podatkov o zobozdravstvenih ambulantah je brezplačen, v kolikor nam pišete na zgornji kontakt.

Ste zobozdravnik?

Dobro je vedeti, današnji nasveti:
© 2024 MojZobar.si