Modrostni zobje – tegoba odraslih ljudi

Modrostni zobje se v povprečju pojavijo v poznih najstniških ali zgodnjih dvajsetih letih. Že sama rast modrostnih zob povzroča neprijeten občutek, največkrat pa se ta bolečina prenese kar na celotno ustno votlino. Modrostni zobje s svojo rastjo lahko  vplivajo na že zrasle zobe. Ponavadi zrasteta dva v zgornji in dva v spodnji čeljusti. Nekateri imajo modrostnih zob lahko tudi več, ali pa sploh nobenega. So zadnji zobje, ki zrastejo v čeljustni votlini in ponavadi jim za rast že primanjkuje prostora. Tu pa se lahko pojavijo resne težave veliko večje, kot če bi imeli zaraščen noht ali prehlad.

Nepopolno izrasel modrostni zob

Nepopolno izrasel modrostni zob, lahko povzroča velike bolečine in predstavlja nevarnost akutnega vnetja – perikorinitisa, ki ga je nujno potrebno zdraviti. Zaradi nezmožnosti popolnega preboja čez dlesen ali nepravilne lege, je rast zelo težavna in zaradi pomanjkanja prostora zelo tesna. To pa vpliva tudi na druge zobe, ki se zaradi pritiska rasti modrostnega zoba lahko poškodujejo, postavijo v nepravilno lego ali celo začnejo gniti.

Perikorinitis

Perikorinitis je infekcija tkiva okoli neizraslega modrostnega zoba, ki s svojo rastjo ustvarja kopičenje tkiva ob zobu, kamor se ob nepravilni higieni nabirajo bakterije. Infekcija se lahko pojavi tudi ko je modrostni zob še povsem pod dlesnijo.

Simptomi

Boleče, otekle dlesni okoli rastočega modrostnega zoba, oteženo grizenje, zaradi motečega tkiva in neprijeten okus v ustih. V primerih hujšega vnetja, se lahko pojavijo tudi otekle bezgavke in otečenost obraza.

mj_32

Zdravljenje infekcije

Najprej zobozdravnik očisti kotičke pod dlesnijo, v katerih so se nabrale bakterije. Po potrebi odstrani tudi del tkiva, ki povzroča nevšečnosti ali celo zob. Ponavadi se zaradi vnetja, predpišejo antibiotiki. Ključnega pomena pri zdravljenju perikorinitisa je, da se zdravi čimprej. Če z zdravljenjem odlašamo, se lahko vnetje prenese še na druge dele obraza. V najhujših primerih je potrebna tudi operacija.

Kdaj modrostni zob odstraniti?

Modrostni zobje povzročajo največ težav v poznih najstniških letih. Takrat je tudi najbolj primeren čas za odstranitev, saj korenine modrostnih zob še niso v celoti razvite in posledično še niso tako močne. Zobozdravniki nam priporočijo odstranitev, če imamo ponavljajoče težave in obstaja nevarnost, da bi se problemi še stopnjevali.

Pa je odstranitev modrostnega zoba vedno nujna?

Če ste starejši od 30 let in imate modrostne zobe, ter z njimi prej nikoli niste imeli težav, je tveganje da vam bodo v prihodnosti povzročali nevšečnosti zelo majhno. Sicer pa je vsak modrostni zob, vsakega posameznika, potrebno obravnavati individualno, z upoštevanjem strokovnega mnenja vašega zobozdravnika.
Kdo ti lahko pomaga:

Puljenje zob v tvojem kraju?

Preverite:
Zobodravnik s koncesijo v tvojem kraju?

Preverite:
Zobna proteza – izdelava v tvojem kraju?

Preverite:

Kontakt: info@mojzobar.si   |  O portalu in splošni pogoji

Vnos podatkov o zobozdravstvenih ambulantah je brezplačen, v kolikor nam pišete na zgornji kontakt.

Ste zobozdravnik?

Dobro je vedeti, današnji nasveti:
© 2024 MojZobar.si