Ali je zajtrk pomemben za zdravje vaših zob?

Verjetno ste že kdaj slišali koga reči: »zajtrk naj bo kraljevski, kosilo jej kot meščan, večerjo pa kot revež«. Zagotovo je v tem tudi nekaj resnice. Verjetno ste tudi že slišali to, da se po jutri dan pozna. In v kakšni povezavi je zajtrk z zdravjem zob?

Zajtrk ni samo hrana za možgane pač pa tudi pomemben obrok za zobe. Dober učinek zajtrka je, da nas jutranja hrana napolni z energijo in nam zagotovi zadostno količino magnezija, vitaminov B, železa, folne kisline, kalcija. Torej z elementi, ki so pomembni ne samo zdravje naših zob, pač pa tudi za splošno zdravje. Po zdravem polnovrednem zajtrku se bodo okrepili tudi zobje.

V kolikor zajtrk opustite, obstaja možnost, da čez dan zaužijete več prigrizkov, saj bo nivo sladkorja nizek in tako seveda lahko naredimo kar nekaj škode zobovju. Če zajtrk preskočimo, ne samo, da smo prikrajšali potrebe telesu pač pa smo mu tudi »ukinili mnoge privilegije«. Prav tako bodo možgani počasni in se telo ne more do konca prebuditi.

Raziskave kažejo na ogromno prednosti, v kolikor zaužijemo zajtrk. Na to, da se nam je dan začel dobro, zajtrk bo vplival tudi na dobro razpoloženje in na splošno zdravje in s tem povezano zdravje zob. Okrepite sebe, svoje telo in zdravje. Ne pozabite zajtrka in uživajte v jutranjih urah. Splošno zdravstveno stanje je tesno povezano tudi z zdravjem zob in se vse nekako dopolnjuje. Za splošno zdravstveno stanje je zajtrk izjemno pomemben in je zelo pomembno, da želodec zaposlimo takrat, ko najbolj dela, pomeni zjutraj. Napolnimo ga z vitamini in drugimi sestavinami, katere bodo še cel dan »delovale«. Na ta način bomo zagotovo pripomogli tudi k zdravju zob, ki so tako odvisni od splošnega zdravja.

Idealen zajtrk

zdrav zajtrkV kolikor smo mnenja, da bomo z mlekom in kupljenimi kosmiči naredili vse, kar je potrebno, se motimo, saj mora zajtrk biti »obrok« in vključevati vse žitarice, proteine in vlaknine. Zdrav zajtrk je zelo pomemben in ta bi moral vsebovati vsaj nekaj sadja ali zelenjave, privoščite si jajca po lastnih željah, probiotični jogurt ali skuto (lahko mešamo tudi s sadjem ali drugimi zdravimi sestavinami), polnozrnate jedi. Četudi vam morebiti nič ne odgovarja in niste vajeni že zjutraj jesti, poskusite počasi in z lažjimi jedmi, saj je ustrezen zajtrk izjemno pomemben. V prvi uri je potrebno pojesti vsaj nekaj, kar nam bo dalo energijo in zagotovilo vse kar naše telo potrebuje.

Če ste se odločili, da zajtrk izpustite, ste mogoče sprejeli odločitev, da bo vaš dan »zadetek mimo«. Ni dovolj dobrega opravičila, da bi izpustili zajtrk. In ne pozabite umiti in nitkati zob pred vsakim zdravim zajtrkom.
Kdo ti lahko pomaga:

Osebni zobozdravnik v tvojem kraju?

Preverite:
Ustni higienik v tvojem kraju?

Preverite:
Zdravljenje kariesa in belo plombiranje v tvojem kraju?

Preverite:

Kontakt: info@mojzobar.si   |  O portalu in splošni pogoji

Vnos podatkov o zobozdravstvenih ambulantah je brezplačen, v kolikor nam pišete na zgornji kontakt.

Ste zobozdravnik?

Dobro je vedeti, današnji nasveti:
© 2024 MojZobar.si