Zakaj gazirane pijače škodujejo vašim zobem?

Redno pitje gaziranih pijač (sladkih pijač z mehurčki) lahko privede do katastrofe v vaših ustih. Poleg erozije zob, boste s pitjem teh priljubljenih pijač povečali občutljivost svojih zob na temperaturo – vroče ali mrzlo. Zobje se bodo razbarvali (postajali bodo prozorni), kasneje pa bodo začeli dobivati temne odtenke rjave barve. Veliko hitrje bo lahko kakšen zob tudi počil.

Znanstveniki so dokazali škodljivost

Obstajajo znanstveno dokazani razlogi, zakaj je temu tako:

  • gazirane-pijače-zobjeVisoka vsebnost sladkorja – sladkor je hrana za preživetje tistih bakterij v vaših ustih, ki proizvajajo kisline. Več sladkorje jim boste dali, večje bodo postajale in lažje bodo s kislinami povzročale zobno gnilobo.
  • Zelo kisel pH – gazirane pijače imajo zelo nizke pH vrednosti. Pogosta izpostavljenost kislemu pH spodbuja rast bakterij, ki proizvajajo kislino in dlje, ko so kisline v stiku z zobmi, pogostejša je erozivna poškodba zob.
  • Fosforna kislina – določene “kole” vsebujejo fosforno kislino, ki se sicer nahaja tudi v industrijskih čistilih. Ta snov pospešuje zobno gnilobo in slabi kosti v vašem telesu.  Proizvajalci jo dodajajo, da se sladkor v pijači ne bi usedal na dno in da je s pomočjo teh kislin vedno v nasičenem tekočem stanju.
  • Citronska kislina – gazirane pijače imajo dodane različne kisline za krepitev okusa, uporabljajo pa jih tudi kot konzervanse. Citronska kislina lahko veže nase kalcij, ki ga dobiva iz vaših zob. Ima ogromne erozijske učinke na zobe, zato ni razumljivo zakaj nekateri pijejo gazirane pijače še z dodatkom limone.

Kaj lahko storite vi?

Prenehajte kupovati te vrste pijač. Če jih prodajajo v trgovini, še ne pomeni, da niso škodljive za vaše zobe in splošno zdravje. Nekatere od teh pijač bi morali prodajati na oddelku s čistili.

Če so vas ti razlogi prestrašili, potem si ne začnite umivati zob takoj po popiti gazirani pijači. Raje najprej usta splaknite z vodo iz pipe, ki ponavadi vsebuje fluor. Takojšnje krtačenje zob, na katere ste prej nanesli gazirano pijačo, lahko povzroči fizične poškodbe in pospeši tvorbo zobne gnilobe.

 
Kdo ti lahko pomaga:

Osebni zobozdravnik v tvojem kraju?

Preverite:
Otroško zobozdravstvo v tvojem kraju?

Preverite:
Zdravljenje kariesa in belo plombiranje v tvojem kraju?

Preverite:

Kontakt: info@mojzobar.si   |  O portalu in splošni pogoji

Vnos podatkov o zobozdravstvenih ambulantah je brezplačen, v kolikor nam pišete na zgornji kontakt.

Ste zobozdravnik?

Dobro je vedeti, današnji nasveti:
© 2024 MojZobar.si