Avtor članka: Zobna ordinacija Anja Siegl, dr. dent. med.

Ustna higiena med počitnicami

Nega zob in ustne votline ni pomembna samo doma, ampak tudi na dopustu in med počitnicami. Vsak dan, doma ali kjerkoli drugod, bodimo pri ustni higieni enako temeljiti. Čeprav smo na dopustu stran od vsakodnevnih skrbi in ustaljenega ritma, namreč ne smemo pozabiti na pravilno nego zdravje-zob-na-dopustu-pocitnicezob in obzobnih tkiv.

Kaj storiti, da bomo imeli tudi na počitnicah čim manj težav z zobmi in obzobnimi tkivi, sledi v naslednjih vrsticah.

  • Shranjevanje pripomočkov za ustno higieno naj bo na suhem, čistem prostoru, po možnosti nekje pri roki tudi med potjo. Če potujemo z letalom, jih je dobro imeti v ročni prtljagi, sicer pri daljših poletih ne bomo mogli do njih. Paziti moramo, da zaradi varnostnih ukrepov na letališčih zobna pasta ne bo v embalaži, večji od 100 ml. Etui ščetke naj bo zračen, takoj ko pridemo na cilj, ga snemimo in pustimo, da se ščetka posuši.
  • Ne pozabimo na zobno nitko! Škatlica nitke ne zavzame veliko prostora, lahko pa se poslužujemo tudi praktičnih držal, kjer je nitka vpeta v plastičen ročaj. Praktične so tudi medzobne ščetke. Seveda vse ustrezno higienično zapakiramo.
  • Vedno skrbimo za ustno higieno s čistimi, umitimi rokami. Pazimo: če voda iz pipe na naši počitniški destinaciji ni pitna, si tudi zob ne umivamo z njo, temveč jo prekuhamo ali uporabimo ustekleničeno.
  • Po potrebi lahko uporabljamo ustno vodo, priporočljiva je s fluoridi, kot dopolnilo, in če si vmes ni mogoče očistiti zob. V takem primeru si za silo lahko pomagamo tudi z žvečilnim gumijem brez sladkorja.
  • Pametno je vzeti kakšen pripomoček za rezervo: če smo na določene ščetke, nitke ali paste navajeni, ni nujno, da se tam, kamor potujemo, to lahko kupi. Odvisno seveda, ali potujemo v eksotične kraje na drugi konec sveta ali pa se odpravimo na morje kam v bližino.
  • Če gremo kam daleč ali za dalj časa, je dobro vedeti, v kakšnem stanju so zobje in dlesni, zato se, če je od zadnjega minilo že dlje, oglasimo na preventivnem pregledu pri zobozdravniku. Neprijetno bi bilo trpeti zobobol na počitnicah ali med oddihom iskati nujno zobozdravniško pomoč. Seveda tudi ni nujno, da je na naši počitniški destinaciji kakovost zobozdravstvenih storitev na isti ravni kot pri nas.
  • Poleti se težko upremo sladoledu, sadnim sokovom in limonadi, zato si je smiselno po tem zobe splakniti z vodo. Ščetkanje po kislih pijačah ali hrani namreč ni priporočljivo, ker pride zaradi kislin do demineralizacije trdih zobnih tkiv, z mehanskimi sredstvi pa bi zobe še dodatno poškodovali. Počakajmo raje 1 uro, da se pH v ustni votlini spet uravna in si prej usta raje splaknimo. Našim zobem pa bo najbolj prijazno, če bomo tako odrasli kot otroci za žejo pili navadno vodo.

auS temeljito in pravilno ustno higieno vsak dan doma, pa tudi med počitnicami, ter z rednimi pregledi pri zobozdravniku in profesionalno ustno higieno bomo poskrbeli, da bodo naši zobje in ustna votlina zdravi. Tako bomo imeli z njimi manj težav, dopust pa bomo lahko preživljali bolj brezskrbno.

Avtor članka:
Zobna ordinacija Anja Siegl, dr. dent. med.
Kopitarjeva 4
1000 Ljubljana
Kdo ti lahko pomaga:

Ustni higienik v tvojem kraju?

Preverite:
Zobodravnik s koncesijo v tvojem kraju?

Preverite:
Osebni zobozdravnik v tvojem kraju?

Preverite:

Kontakt: info@mojzobar.si   |  O portalu in splošni pogoji

Vnos podatkov o zobozdravstvenih ambulantah je brezplačen, v kolikor nam pišete na zgornji kontakt.

Ste zobozdravnik?

Dobro je vedeti, današnji nasveti:
© 2024 MojZobar.si