Kaj povzroča bolezni dlesni?

Običajno se pomembnosti zdravih dlesni najbolj zavedamo, ko pride do bolezni. Vemo pa, da je zdravje ustne votline povezano s splošnim zdravjem. Zaradi neprijetne bolečine, bi seveda storili marsikaj, da bi problem rešili. Ne mori nas samo to, da ne moremo dobro žvečiti hrane, moti nas tudi videz, prizadet je lahko naš govor, da pa bolečine sploh ne omenjamo. Vsakodnevna ustna higiena, ki vključuje uporabo zobne nitke in vsaj dvakratno ščetkanje zob je odlična preventiva s pomočjo, katere se lahko boleznim dlesni izognemo. Preventiva vključuje tudi redne obiske zobozdravnika.

bolezni dlesniKaj pa, ko se bolezen dlesni že pokaže? Kako lahko vemo, kdaj zares nastopi bolezen dlesni? Je dlesen vneta? Morebiti krvavi? To so prvi znaki, da lahko pomislimo, da se bolezen dlesni začenja. Pomembno je takojšnje ukrepanje. Če tega ne storimo lahko vnetje napreduje v parodontozo. Še eden od znakov bolezni dlesni je tudi neprijeten zadah, katerega povzročajo bakterije, katere se naseljujejo.

Zobne obloge in bakterije

Ko govorimo o vzrokih bolezni dlesni so med njimi tudi zobne obloge. Če teh sproti ne odstranjujemo lahko pride tudi do otekanja dlesni in posledično te odstopajo od zob, kar oblogam omogoči prosto pot do dlesni, kjer se naseljujejo bakterije. Tako lahko propada dlesen in tudi kost, zobne obloge pa se lahko strdijo v zobni kamen, ki je prekrit z bakterijami. Obstaja še kar nekaj dejavnikov, ki vplivajo na nastanek bolezni zob, med drugimi tudi pomanjkljiva ali slaba ustna higiena, vzroke lahko iščemo tudi v raznih virusnih okužbah, zdravilih, ki zavirajo delovanje imunskega sistema, pretiranem uživanju tobaka in alkohola, stres, hormonske spremembe, ki so posledica nosečnosti.

Ukrepajte takoj

Določenim dejavnikom oziroma vzrokom za nastanek bolezni zob se lahko enostavno izognemo. Vendar pa obstajajo tudi situacije, ko ni več toliko od nas odvisno. In, ko pride do bolezni dlesni, moramo seveda ukrepati. Zdravljenje je lahko kratkotrajno ali pa traja daljše obdobje in bo za to potrebno oditi k zdravniku tudi nekajkrat. V kolikor se nas je že bolezen dlesni lotila, ukrepajmo takoj.

Pomembno je, da se vnetje ustavi, zato je obisk zobozdravnika nujen. Ta bo seveda določil ustrezno terapijo glede na samo bolezen. Obstajajo sicer določeni geli, ki lahko ublažijo ali omilijo vnetje, ne morejo pa ustaviti propadanja obzobnih tkiv, zato je obisk zobozdravnika nujen.
Kdo ti lahko pomaga:

Osebni zobozdravnik v tvojem kraju?

Preverite:
Parodontolog v tvojem kraju?

Preverite:
Pregledi zob in kontrola v tvojem kraju?

Preverite:

Kontakt: info@mojzobar.si   |  O portalu in splošni pogoji

Vnos podatkov o zobozdravstvenih ambulantah je brezplačen, v kolikor nam pišete na zgornji kontakt.

Ste zobozdravnik?

Dobro je vedeti, današnji nasveti:
© 2024 MojZobar.si