Dežurni zobozdravnik- KDAJ delajo in KAJ naredijo?

V nujnih primerih so na voljo dežurne zobozdravstvene ambulante, ki sprejemajo paciente ponoči, med vikendi (v soboto in nedeljo) in prazniki. Po Sloveniji obratujejo dežurne ambulante javnega zobozdravstva po predpisanih delovnih časih in razporedu: dežurna zobozdravstvena ambulanta v Ljubljani, dežurni zobozdravnik v Mariboru, dežurna ordinacija v Kranju, v Kopru ter ordinacije drugod po Sloveniji. V organizirano dežurno zobozdravstveno službo spadajo tudi določeni zobozdravniki s koncesijo.

Storitve, ki jih izvaha dežurni zobozdravnik

Javni dežurni zobozdravnik lahko izvede naslednje posege:

  • izpuli zob,
  • prereže tkivo, kjer se dela ognojek
  • odpre boleč zob za dreniranje gnoja, ki je ob zobni korenini
  • ter izvede poseg za prekinitev hudih vnetij in bolečin (lahko izda recept za protibolečinsko sredstvo), krvavitev in poškodb v predelu zob ali ustne votline.
Dežustvo ponoči, v soboto, v nedeljo, med prazniki

Dežustvo obratuje ponoči, v soboto, v nedeljo in med prazniki

Torej – k dežurnemu zobozdravniku se odpravite le ko zob boli na dotik, zelo skeli ali “nabija”, tako zelo, da ne boste mogli zdržati do naslednjega delovnega dne, ko bi lahko obiskali svojega osebnega zobozdravnika. Drugih storitev ne pričakujte, tudi takšnih ne kot je na primer plombiranje zoba. Vso nadaljnje zdravljenje urejate pri svojem osebnem zobozdravniku.

Pri zasebnem zobozdravniku, ki vam prijazno omogoči obisk v nujnem primeru tudi izven delovnega časa, se storitev obračuna po njegovem ceniku in ni omejena samo na nujne posege.

Cena storitev

Obvezno zdravstveno zavarovanje zagotavlja celotno plačilo za izvajanje nujnih zobozdravstvenih storitev v okviru dežurne službe v Ljubljani (Zdravstveni dom Ljubljana) ob nedeljah in dela prostih dnevih (praznikih) med 8. in 16. uro, ne pa tudi v nočnem času.  Strošek participacije za nočno zobozdravstveno ambulanto v Ljubljani je 13 EUR, medtem ko je za otroke brezplačno. Za ne-ljuljanske občane je strošek 20 EUR. Zobozdravstvene storitve, ki so opravljene izven rednega delovnega časa, ki je dogovorjen z Zavodom za zdravstveno zavarovanje Slovenije, štejejo za nadstandardne storitve, zato jih lahko izvajalec zdravstvenih storitev zavarovani osebi upravičeno zaračuna skladno z lastnim cenikom, o čemer mora zavarovano osebo predhodno seznaniti in pridobiti tudi njeno pisno soglasje.

V dežurni službi ZD Ljubljana na Metelkovi ulici 2 je v veljavi od 1.1.2014 naslednji cenik nujnih storitev, ki se opravljajo v nočni zobozdravstveni ambulanti:

StoritevCena v nočnem času (€)
Participacija – NZA za občane MOL13,00
Participacija – NZA za občane izven MOL20,00
Kratek stomatološki pregled4,20
Indirektno kritje pulpe4,20
Direktno kritje pulpe6,30
Ekstrakcija enokoreninskega zoba4,20
Ekstrakcija večkoreninskega zoba8,80
Posvet10,90

Celoten cenik si lahko preberete tukaj.

Po mestih v Sloveniji so tarife in načini obračuna pri dežurnih zobozdravstvenih ordinacijah različne. Nujna storitev je ponavadi brezplačna, vendar lahko pričakujete, da bo ponoči dodatno treba plačati še pavšal (cca 20 EUR) in storitev po samoplačniški ceni.

Glede računanja storitev zagotavlja, da se nujnih storitev v rednem delovnem času (ne ponoči) dežurstev ne plačuje. Zobozdravnik je tisti, ki opredeli, ali je storitev res nujna. Če je pacient storitev moral plačati, lahko pri ZZZS izpolni obrazec in zahteva povrnitev stroškov. Če na ZZZS nadzorni zdravnik oceni, da je bila storitev nujna, potem pacient dobi denar povrnjen.

Pomembno je tudi vedeti, da imajo rezidenti iz ostalih regij Slovenije v npr. Ljubljani obveznost dodatnega plačila za koriščenje dežurne zobozdravstvene službe. Prav tako je potrebno doplačilo participacije v primeru, da koristite nujno zobozdravstveno službo v okraju, kjer niste prijavljeni. Zato je osnovno načelo: najprej se pozanimajte oz vprašajte zobozdravstvenega tehnika, ki vas sprejme.
Kdo ti lahko pomaga:

Osebni zobozdravnik v tvojem kraju?

Preverite:
Popravilo poškodovanih zob v tvojem kraju?

Preverite:
Puljenje zob v tvojem kraju?

Preverite:

Kontakt: info@mojzobar.si   |  O portalu in splošni pogoji

Vnos podatkov o zobozdravstvenih ambulantah je brezplačen, v kolikor nam pišete na zgornji kontakt.

Ste zobozdravnik?

Dobro je vedeti, današnji nasveti:
© 2024 MojZobar.si