Zobni aparat

V kolikor imate ukrivljene zobe in / ali neporavnan ugriz, obstajajo različne zdravljenja, ki vam bodo pomagale zravnati zobe in urediti vaš ugriz. Številni osebni zobozdravniki se ukvarjajo z osnovnimi korekcijami, vendar so za odpravo nepravilne rasti zob primarno specializirani samo ortodonti. Večinoma bo ortodontski aparat dovolj za popravek vseh vrst nepravilnosti, kot je razmak med zobmi in kriva rast zob, v posebnih primerih bo morda potrebna operacija.

Tipi ortodonstkih (zobnih) aparatov

zobni-aparat-fiksni

Tip zobnega aparata vam bo določil ortodont glede na naravo vaše težave. Obstajajo snemljivi ortodontski aparata ter fiksni. Zobni aparati, ki se vidijo takoj, ko odprete usta in takšni, ki niso opazni na prvi pogled. Za težjo izbiro tipa zobnega aparata so v zadnjem času poskrbeli tudi komercialni ponudniki ortodontskih produktov, ki obljubljajo hitre rezultate z nevidnimi metodami. Najbolje se je posvetovati z ortodontom, in se ne odločiti o izbiri zobnega aparata na podlagi cene in blagovne znamke, ki jo najdete na internetnih formuih ali spletnih trgovinah. Verjetno pa boste lahko sami izbrali vsaj dekorativne estetske elemente zobnega aparata.

So zobni aparati samo za otroke?

Zobni aparat temelji na mehanskem principu premikanja zob in je enak ne glede na starost pacienta. Torej so koristi ortodontskrga zdravljenja enako na voljo za otroke in odrasle, ki želijo izboljšati svoj videz in ugriz. Glavna razlika med zdravljenjem pri odraslih in zobozdravstvenim zdravljenejm otrok je, da lahko nekateri popravki pri odraslih zahtevajo več kot samo zobni aparat in lahko zdravljenje pri odraslih traja dlje, ker kosti več ne rastejo.

Kaj lahko zares pričakujete?

V povprečju je čas potreben za nošenje zobnega aparata od 1 do 3 let. Od posameznika do posameznika se lahko razlikuje glede na resnost nepravilne rasti zob, ki je odvisna od prostora med zobmi, razdalje, ki jo morajo zobje morajo prepotovati ter splošnega zdravja zob, dlesni in podporne kosti. Bistvenega pomena je tudi v kolikšni meri sledi bolnik navodilom zobozdravnika.

Za učinkovito zdravljenje vas bo ortodont želel videti predvidoma vsak drugi mesec, s čimer bo imel možnost spremljati razvoj vaših zob v pravi smeri ter izvajati korekcije v smeri uravnavanja želenih tenzij med zobmi.

Nekatere prilagoditve vašega ortodonta se bodo na začetku lahko zdele boleče ali sprva vsaj neprijetne. Za lajšanje tovrstnih bolečin vam bo svetoval jemanje določenih zdravil, za katere ne boste potrebovali recepta. V kolikor pa bo bolečina postajala neznosna, bo potreben ponoven obisk ortodonta ter ponastavitev zobnega aparata.

Cena zobnega aparata

Cena zobnega aparata lahko seže tudi do več tisoč eurov. Za otroke je krito iz zdravstvenega zavarovanja, za odrasle je samoplačniško. Zaradi visoke cene ortodontskih storitev pri želji izboljšanja razporeditve zob v ustih, bodo nekateri takoj začeli iskati poceni alternative, tudi v smeri dentalnega turizma. Pri varčevanju se je potrebno zavedati, da je zobni aparat investicija v prihodnost odraslega ali otroka ter da bo potrebno ortodonta redno obiskovati, zato je praktično, da ni zelo oddaljen. Ker se bodo lahko ponudbene cene ortodonstkih storitev medsebojno zelo razlikovale je potrebno kot dejavnik odločitve za pravega upoštevati tudi strokovnost in izkušnje ortodonta. Ortodonti so namreč strokovnjaki, ki svoje znanje nenehno izpopolnjujejo tudi v tujini. Izbira cenejšega ne bo nujno pomenila tudi dolgoročni prihranek.

 
Kdo ti lahko pomaga:

Ortodont v tvojem kraju?

Preverite:
Osebni zobozdravnik v tvojem kraju?

Preverite:
Zobni rentgen v tvojem kraju?

Preverite:

Kontakt: info@mojzobar.si   |  O portalu in splošni pogoji

Vnos podatkov o zobozdravstvenih ambulantah je brezplačen, v kolikor nam pišete na zgornji kontakt.

Ste zobozdravnik?

Dobro je vedeti, današnji nasveti:
© 2024 MojZobar.si