Razmak med zobmi – kako ga popraviti?

Razmak med sprednjimi zobmi je očarljiv, a za nekatere ljudi zelo resen problem. Kdor ima razmak zob na tako vidnem mestu, lahko deluje samozavestno tudi ( in še posebej), ko se nasmehne. Če je razmak velik, pa lahko vaši zobje izgledajo neusklajeni, hkrati pa doživljate težave z ugrizom in bolečine.

Če ste zaskrbljeni zaradi razmaka, je koristno poznati vzroke in možnosti, ki so vam na voljo za zapolnitev vrzeli med zobmi.

Razlogi za razmak med zobmi

  • Mlečni zobje – so pogosto nepravilno raščeni. Vendar razmak med mlečnimi zobmi ni razlog za veliko bojazen, da bodo razmaknjeni tudi stalni zobje. Ko otroku izpadeta mlečni zgornji enici in začnejo poganjati stalni zobje, morajo biti starši posebej pozorni, ali je prisoten razmak, preden se odločijo za dodatno zobozdravstveno oskrbo svojega otroka.
  • Pri odraslih – razmak med zobmi se lahko razvije ali nastane zaradi genetskega vzroka med zobmi na različnih mestih, ni nujno da zgolj spredaj zgoraj. Ponavadi razmak ni razlog za preplah, vseeno pa mora zobozdravnik ugotoviti, ali je zaradi njega poslabšan ugriz.
  • Škodljiva razvada – posebno pozornost je potrebno posvetiti tudi slabi razvadi ljudi, ki si sicer manjši razmak povečujejo z nenehnim dotikanjem in tlačenjem jezika. S stalnim izpodrivanjem jezika se lahko razmak povečuje, kar privede do škodljivih posledic.
  • Tumorji in bolezni dlesen – razmak lahko povzroči tudi tumor v ustih, dlesni ali kosti ter bolezenska stanja dlesni. Gre za precej resen izvor zobnega razmaka, ki ga je potrebno čim prej ugotoviti in intenzivno zdraviti.

Možnosti za korekcijo razmaka med zobmi

  • Zobni trakovi – trakovi, ki se namestijo za čas spanja in čez čas uporabe (merjen v tednih ali mesecih) zmanjšajo razmak med zobmi.
  • Korigiranje zob z aparatom – za reševanja razmaka med zobmi je ponavadi potreben celovit aparat, ki ga predpiše ortodont za korekcijo razporeditve zob.
  • Zobne luske – so predvsem estetski pripomoček za zakritje razmaka med zobmi.
  • Zdravljenje – v kolikor je razlog za razmak med zobmi bolezenski je potrebno zdravljenje zob pri zobozdravniku specialistu.

Zvezdniki z razmakom med zobmi

Nekatere znane osebnosti si zapomnimo tudi zaradi njihovega razmaka med zobmi. Spet nekatere od njih si razmak uredijo s popolnimi umetno korigiranimi zobmi.

Arnold razmak med zobmi

Arnold Schwarzenegger

Tom Cruise razmak med zobmii

Tom Cruise

Madonna razmak med zobmi

Madonna


Kdo ti lahko pomaga:

Estetsko zobozdravstvo v tvojem kraju?

Preverite:
Ortodont v tvojem kraju?

Preverite:
Parodontolog v tvojem kraju?

Preverite:

Kontakt: info@mojzobar.si   |  O portalu in splošni pogoji

Vnos podatkov o zobozdravstvenih ambulantah je brezplačen, v kolikor nam pišete na zgornji kontakt.

Ste zobozdravnik?

Dobro je vedeti, današnji nasveti:
© 2024 MojZobar.si