Zobne luske – cena in postopek namestitve

Zobne luske v kratkem času močno izboljšajo izgled zob in odpravijo estetske pomanjkljivosti. Izdelane so iz porcelana zato se pogosto imenujejo tudi porcelanaste luske. Zobotehnični laboratorij jih ročno proizvede po meri vsakega pacienta posebej. Cena izdelave zobnih porcelanastih lusk se giblje okoli 1.000 EUR v Sloveniji za komplet 3 in 1.500 EUR za komplet 5 lusk, izdelanih po meri pacienta. Za namestitev lusk boste pri zasebnem zobozdravniku odšteli še okoli 300 do 600 EUR. Vendar morate pred odločitvijo vedeti, ali bodo za odpravo vaših težav z zobmi ustrezale že luske, ali pa bo potreben poseg ortodonta ali parodontologa oziroma drugih zobozdravstvenih specialistov. Pomembno se je zavedati, da porcelanaste luske niso primerne za reševanje bolezenskih stanj zob in dlesni ter da posežemo po luskah zgolj v primerih vprašanja estetike zob. Na portalu MojZobar.si boste poiskali zobozdravstene strokovnjake, ki izvajajo vstavitev zobnih lusk.

5 lepotnih težav, ki jih zobne porcelanaste luske učinkovito rešujejo

Zobozdravniki izvajajo namestitev zobnih lusk izključno v estetske namene. Zobne luske nikoli niso odgovor na bolezenska stanja, pač pa odpravijo marsikatero nepravilnost, s katero so včasih ljudje morali živeti. Danes pa je izgled možno izpopolniti kar z nekaj nebolečimi obiski v zobozdravstveni ordinaciji. Pacienti bodo v porcelanastih luskah našli rešitev na najbolj pogoste lepotne tegobe:

 1. “Konjski nasmeh”. Ko namesto zob ob širokem nasmehu najbolj zazevajo dlesni, tisti majhni zobki pa ne pridejo do izraza, ker v primerjavi z dlesnijo izgledajo majhni in kratki. Pri zobozdravnikih je na voljo več postopkov odprave takšne lepotne nepravilnosti, zobne luske pa so najmanj boleče.
 2. zobne luske

  Presledki med zobmi, ki jih zobne luske učinkovito prekrijejo

  Presledki med zobmi. Kot alternativa dolgotrajnim ortodonskim postopkom z vgradnjo zobnega aparata, lahko z luskami učinkovito zakrijemo prirojene nepravilnosti zob. Seveda naj ima zadnjo besedo pri tem ortodont, ki strokovno bolj pozna parametre naše odločitve.

 3. Krivi zobje. Kljub ortodonstkim možnostim za celovito odpravo zobnih nepravilnosti, so za popravek našega zunanjega izgleda ustrezne tudi zobne porcelanaste luske. Luske učinkovito pokrijejo naše naravne zobe in naredijo v ustih popoln nameh.
 4. Razbarvani zobje. Za razbarvane, počrnele ali porumenele zobe od kave in kajenja v zobozdravstveni ordinaciji ni hitrih rešitev zato kadilci radi posegajo po hitrih rešivah za odpravo posledic kajenja na zobeh. Zobne luske naredijo nasmeh popolnoma bel in skrijejo posledice pregreh, ki so škodljive tako za izgled zob kot tudi za celovito zdravje človeka.
 5. Poškodovani zobje

  Luske so rešitev za okrušene in poškodovane zobe

  Izrabljeni, poškodovani ali odlomljeni zobje. Zobozdravnik se bo v primeru uničene sklenine pri odraslih redko odločil za popravljanje zoba s cementiranjem ali lepljenjem. Tudi v primeru bruksizma (škrtanja z zobmi) bodo posledice za zobe nepopravljive, skriti pa jih bo možno le z estetskimi pripomočki, kot so porcelanaste zobne luske.

Kaj so zobne luske?

Zobne luske so izjemno tanki nanosi na prednjo zobno površino zob. Izdelane so ročno po meri stranke oziroma pacienta. Zobozdravstveni laboratorij bo izdelal zobne luske v barvi, ki bo pacientovim ostalih zobem najbolj ustrezala in luske ne bodo dajale vtisa, kot da izstopajo od ostalih zob.

Postopek namestitve porcelanastih zobnih lusk

Vstavitev zobnih lusk je poseg v zobno votlino, dlesni in zobe zato mora biti izveden s strani zobozdravstvenega strokovnjaka, zobozdravnika specialista. Namestitev zobnih lusk poteka po naslednjih korakih:

  1. Diagnoza in načrtovanje. Obisk pri zobozdravniku s pobudbo za namestitev zobnih lusk bo potekal v duhu oblikovanja cilja, ki ga želite doseči in strokovne obravnave vaše želje. Zobozdravnik vas bo po potrebi napotil še na zobni rentgen in vzel odtise vaših zob. Odločilna bo zobozravnikova presoja, ali so zobne luske pravi način estetskega izboljšanja vaših zob.
  2. Izdelava zobnih lusk. Zobozdravnik bo odstranil pol milimetra zobne sklenine. Zelo verjetno boste za ta poseg potrebovali lokalno anestezijo, saj zna biti poseg boleč. Zobozdravnik bo odtisnil model zbrušenih zob ter izdelal naročilo za zobotehničnih laboratorij, kjer bodo izdelali porcelanaste luske.
  3. Namestitev zobnih lusk na zobe. S posebnim cementom bo zobozdravnik na zbrušene zobe nalepil zobne luske, ki jih bo naknadno še obdelal in prilagodil, da bodo ustrezale vašim ostalim zobem in ustni anatomiji. Celoten postopek lahko od začetka do končnega rezulata traja več kot 1 mesec, potrebnih pa so približno 4 obiski.

Prednosti zobnih lusk

 • Zobne luske zagotavljajo naraven videz zoba tudi od zelo blizu in dajejo človeku občutek samozavesti in lepote.
 • Porcelanasti material je prijazen dlesnim in ga tkivo ne zavrača. Nameščene luske ne povzročajo vnetij zob ali dlesni.
 • Luske so odporne na madeže in ohranjajo svojo barvo dlje časa.
 • Namestitev lusk je pogosto manj invaziven poseg v zobe kot je vstavljanje kron ali prevlek na zobe.
 • Nega in vzdrževanje zobnih lusk nimata posebnosti. Pomembno je zgolj dobro skrbeti za vse zobe in se izogibati ekstremnim situacijam.

Kaj so slabosti zobnih lusk?

 • Postopek ni reverzibilen. Sprednja stran zob ima zbrušeno sklenino zato bodo zobje vsaj na začetku bolj občutljivi na mrzlo in vroče.
 • Luske so zelo trdne, vendar lahko luske počijo ali se odlepijo. Grizenje nohtov ali odpiranje pivskih steklenic z zobmi tudi sicer ni priporočljivo za zdravje normalnih zob.
 • Cena zobne luske

  Z iskanjem najbolj ugodne ponudbe za zobne luske, bo cena ugodna, kvaliteta pa bo vprašljiva

  Luske se ne bodo nujno popolnoma ujemale z barvo ostalih zob. Tudi pod določenimi koti nagiba glave in osvetlitve bodo sogovorniki včasih lahko opazili temnejše zobe pod luskami ter drugačne barve ostalih zob.

 • Ob pomanjkljivi negi zob se lahko pod luskami nabirajo bakterije in povzročajo zobno gnilobo “od znotraj”.
 • Življenjska doba lusk je omejena in običajno traja od 10 do 15 let. Nato je potrebno luske zamenjati.

Zobne luske niso nadomestilo za zdrave zobe. Z namestitvijo zobnih lusk bo potrebno živeti tudi z nekaj kompromisi: luske ne bodo povsem identične ostalim zobem, zobna sklenina bo za vedno uničena na sprednji strani zob ter na vsakih nekaj let jih bo potrebno menjavati. Po drugi strani pa boste doživeli preporod samozavesti in se otresli dolgoletnih travm, ki so vam jih povzročali estetsko neustrezni zobje.

 
Kdo ti lahko pomaga:

Zobne luske v tvojem kraju?

Preverite:
Estetsko zobozdravstvo v tvojem kraju?

Preverite:
Beljenje zob v tvojem kraju?

Preverite:

Kontakt: info@mojzobar.si   |  O portalu in splošni pogoji

Vnos podatkov o zobozdravstvenih ambulantah je brezplačen, v kolikor nam pišete na zgornji kontakt.

Ste zobozdravnik?

Dobro je vedeti, današnji nasveti:
© 2024 MojZobar.si