Lajšanje bolečin, ki jih povzročajo modrostni zobje – pred in po puljenju

Puljenje modrostnega zoba je operacija, ki jo izvede zobozdravnik ali oralni kirurg. Najprej zareže v dlesen iz razkrije zob in kost, ki jo odstrani, da pride do zobne korenine. Nato po potrebi za lažje puljenje razreže modrostni zob. Zob izpuli, očisti rano, jo zašije,  pokrije z gazo in ko omotočni odhajate iz zobne ordinacije slišite samo še “Naslednji!”.

Zobozdravnik se loti naslednjega pacienta, vam pa še nekaj časa ostane občasno neznosna bolečina.

Lajšanje bolečin ob rasti modrostnih zob

Bolečina se je pojavljala seveda že prej, ko je modrostni zob rasel. Dokler se ne odločite za naročilo pri zobozdravniku (ne odlašajte!), vam bodo zelo prav prišli naslednji nasveti:

 • Ledene kocke – lahko zelo pomagajo pri preprečevanju vnetja. Nekateri ljudje se znajdejo in izberejo sladoled.
 • Sol – raztopite sol v vroči vodi, ki jo izpirajte v ustih. Ta metoda naj bi bila najboljši domači način lajšanja bolečin ob rasti modrostnih zob.
 • Nageljnove žbice – pošičite jih v domači lekarni. Žbic ne zvečite in ne izpljunite, dokler bolečina ne poneha.
 • Arašidovo maslo – gre za dobro sredstvo za lajšanje bolečin. Večkrat zaporedoma nanesite arašidovo maslo na zob.
 • Čebula – olupite in prerežite čebulo na pol ter jo namestite na notranjo stran lic ob zobu. V čebulo občasno ugriznite, da iztisnete njen sok, ki ima sposobnost boja z bolečino.
 • Česen – zelo podobno kot čebula, bo česen lajšal težave ob rasti modrostnega zoba kot naravni antibiotik.
 • Olivno olje – segrejte olivno olje in ga pustite, da se ohladi do 30 stopnij  C. Zelo malo, par kapljic, olja vlijte v uho, na strani, kjer imate rano od puljenja zoba. Učinek bo blagodejen tudi za preostanek vašega telesa.
 • Ksilitol – to čudežno umetno sladilo, ki se nahaja v žvečilnih gumijih, pomaga tudi pri lajšanju bolečin ob rasti modrostnega zoba.
 • Ameriški slamnik – ena od rastlin, ki jo farmacevtska inudstrija množično izkorišča, je uporabna tudi v boju z bolečino v ustni votlini.
 • Žajbelj – posušene liste 5 minut mešajte s soljo in žganico. Zmes nekajkrat premešajte v ustih in nato izpljunite.
 • Črni čaj -toplota črnega čaja bo preprečila zatekanje, vendar ne odvrzite čajne vrečke. Za nekaj časa jo položite na modrostni zob, kar bo oljašalo bolečino.

Lajšanje bolečine po puljenju modrostnega zoba

modrostni zobje

Modrostni zob

Obstaja veliko metod lajšanja bolečin po puljenju modrostnega zoba. Nekatere vam bo priporočil zobozdravnik med vašim omotičnim odhodim iz ordinacije, nekatere vam bodo priporočili prijatelji in sorodniki, poiščete pa lahko tudi nasvete iz homeopatske prakse.

 • Gibanje. Po operaciji načrtujte, da boste veliko počivali. Fizično se ne naprezjate, ne tecite, ne plavajte, ne kolesarite še kakšen dan kasneje. Izogibajte se napornim aktivnostim, ki bodo povzročile ponovne krvavitve iz rane.
 • Pijače. Pijte veliko vode, vendar v roku 1 dneva nobenih alkoholnih pijač, kave, gaziranih sokov in vročih napitkov. Izogibajte se tudi pitju pijač s slamico, kar bi povzročilo močan curek tekočine v vaša usta in s tem odprtje rane.
 • Hrana. Prvi dan po puljenju jejte samo mehko hrano, najbolje jogurt in ribana jabolka. Sčasoma se vam bo tek povrnil in boste lahko jedli tudi manj mehko hrano. Izogibajte se žvečenju na predelu ranu. Vroča in pekoča hrana lahko povzroči vnetje rane.
 • Umivanje zob. Ne ščetkajte zob še 24 ur po operaciji. Raje izpirajte zobe z ustno vodo in vodo, kateri ste dodali sol. Naslednji dan uporabite mehko zobno krtačko, električna zobna ščetka še nekaj dni ne bo priporočljiva.
 • Kajenje. Prenehajte kaditi za 3 dni, da se v tem času rana lahko kvalitetno celi. Če je možno počakajte še dlje, saj tobačni izdelki preprečujejo hitro celjenje rane in povzročajo zaplete pri zdravljenju.
 • Šivi. Če vam je zobozdravnik rano zašil, bodo šivi odpadle sami v nekaj tednih, ali pa vam jih bo moral odstraniti zobozdravnik. V dosti primerih pacient ne dobi nobenih šivov.
 • Suha usta – lahko povzročijo odrgnine okoli rane in s tem nova krvavljena. Pijte veliko vode. Ne dihajte skozi usta.

V kolikor vam ti nasveti niso pomagali pri hitrem zdravljenju – v 1 tednu bi morali začeti ponovno živeti povsem normalno – ste ena od tistih redkih oseb, ki bodo morale ponovno obiskati zobozdravnika. Zlasti, če krvavljenje ne poneha, bolečina se po 3 dneh povečuje ali pa ste dobili vročino. Za puljenje modrostnega zoba si prej izdelajte načrt ukrepov, ki jih boste izvedli za čimkrajše okrevanje.

 

 

 
Kdo ti lahko pomaga:

Puljenje zob v tvojem kraju?

Preverite:
Oralna kirurgija v tvojem kraju?

Preverite:
Osebni zobozdravnik v tvojem kraju?

Preverite:

Kontakt: info@mojzobar.si   |  O portalu in splošni pogoji

Vnos podatkov o zobozdravstvenih ambulantah je brezplačen, v kolikor nam pišete na zgornji kontakt.

Ste zobozdravnik?

Dobro je vedeti, današnji nasveti:
© 2024 MojZobar.si