Zakaj je pomembno zdraviti korenino zoba?

Vsaka bolečina je zelo neprijetna. Kako neprijetno pa je, ko boli zob. Čutite močno bolečino ponoči? Ste morebiti opazili bulo na dlesni v bližini bolečega zoba, iz nje pa lahko priteče celo gnoj? Čutite bolečine ob uživanju hladnih ali vročih pijač? Imate občutek, da se bolečina »preseli« tudi na druge predele, predvsem na ušesa in glavo? Ko zob pritisnite s prstom, je ta občutljiv? Če ste odgovarjali z da, bo najverjetneje potrebno koreninsko zdravljenje.

zobobol_korenina Zob je zgrajen iz zobne krone (prekriva ga zobna sklenina) in korenine, na vrhu katere v zob vstopajo živci in žile ali drugače zobna pulpa. Problem nastane, ko pride do vnetja ali celo odmrtja zobne pulpe (do tega najpogosteje pride, zaradi zobne gnilobe, globoke zalivke, udarca, itd.), ki je večinoma neboleče, ker pa pride do okužbe koreninskih kanalov z bakterijami, katere so razmnožujejo, nastopijo težave. Bakterije tako vdrejo v okolno kost, kjer se povzroči vnetje. Če se zoba ne zdravi, lahko ta vpliva na druge organske sisteme telesa, zato je pomembno koreninsko zdravljenje, katerega cilj je odstraniti bakterije in odmrlo ali vneto pulpno tkivo iz koreninskih kanalov in pulpne komore.

Zelo pomembno je, da se pri zdravljenju odstrani in temeljito očisti koreninski kanal, saj lahko v nasprotnem primeru vnetje ostane še aktivno. Ko so bakterije odstranjene je potrebno koreninske kanale zatesniti, da se prepreči vdor novih bakterij in se bolezen ne ponovi.

Današnja sodobna tehnologija omogoča zdravljenje tako, da se bolečine ne čuti, pri tem pa je zdravljenje uspešno. Uspešnost se preverja tudi po preteku 6 ali več mesecev s ponovnim slikanjem. Z zdravljenjem korenine zoba se ne sme odlašati, saj se lahko, zaradi dlje časa nezdravljenega zoba tvori absces ali granulom.
Kdo ti lahko pomaga:

Osebni zobozdravnik v tvojem kraju?

Preverite:
Puljenje zob v tvojem kraju?

Preverite:
Oralna kirurgija v tvojem kraju?

Preverite:

Kontakt: info@mojzobar.si   |  O portalu in splošni pogoji

Vnos podatkov o zobozdravstvenih ambulantah je brezplačen, v kolikor nam pišete na zgornji kontakt.

Ste zobozdravnik?

Dobro je vedeti, današnji nasveti:
© 2024 MojZobar.si