5 razlogov, da poči zdrav zob

V vsakodnevnem naporu pogostu pozabimo na pomen zdravja svojih zob. Bolj ko se pri svojih nalogah naprezamo, bolj so v nevarnosti naši zobje. In kar naenkrat, nam povsem nepričakovano – poči zob! Zgodi se vsakomur! Nekaj dni potem hodimo naokoli brez posebnega nsmeha, skrivamo poškodbo pred drugimi, dokler ne gremo k zobozdravniku, ki nam pomaga na poti do ponovnega širokega nasmeha. Poškodbe pa niso samo estetske, zgodi se, da bomo za popravilo zob potrebovali tudi ortodonta, zobnega kirurga ali pa bo potrebno zob izpuliti. Da pa to vse ne bi bilo potrebno, je bolje, da vemo, kje na nas preži nevarnost:

led zobje

Mrzlo-vroča kombinacija

  1. Šport brez ščitnikov – tudi tistih v ustih, ki so ponavadi iz silikona in se povsem prilegajo zobovju lastnika. Udarec tekmeca v lica ali spodnjo čeljust je pogost pri hokeju oziroma boksu, nogometu ali košarki. Imuni na takšne udarce pa niso tudi smučarji, sankači. gorski kolesarji… ščitnik vas bo stal le nekaj eurov. Veliko manj kot popravilo zoba.
  2. Ugriz v trdo hrano – ali je bonbone še kdo, ki bere članke na Mojzobar.si? Torej opozorite svoje bližnje pred nevarnostmi bonbonov (ja, tistih proti kašlju), trdih čigumijev, suhega kruha in popkorna – kokic. Ko se zob sreča s silo, je zob pametnejši – in popusti.
  3. Odpiranje stvari z zobmi – vzemite raje v svoje roke pamet in odpirajte steklenico z odpiračem, lepilni trak režite s škarjami in embalažo z olfa nožem. Zobje niso vaše naravno vsestransko orodje!
  4. Škripanje z zobmi – pogosto zaradi stresa. Nekateri ljudje pod velikim pritiskom stisnejo zobe. Tudi na fitnesu, ko jih vidite pretiravati z utežmi. Mogoče bodo mišice večje, zobje pa bodo obkrušeni in poškodovani. Zmanjšajte pritisk na svoje zobe in ne stiskajtezob v živčnih situacijah.
  5. Nenadne spremembe v temperaturi zob – na žalost vam poleti, ko je najbolj vroče, paše (slado)led. Ali kokakola z ledom. In ta led vzamete v usta in ga grizete. Pozimi pa najraje iz mrzlega pohoda vstopite v kočo in naročite vroč čaj ali juho.

Zobje vam bodo hvaležni za vsak prihranek stresa. Zobna sklenina je občutljiv material, za katerega ste odgovorni sami. Zobozdravnik vam lahko svetuje, na koncu pa bo lahko samo še saniral posledice slabega ravnanja z zobmi.
Kdo ti lahko pomaga:

Popravilo poškodovanih zob v tvojem kraju?

Preverite:
Zobne luske v tvojem kraju?

Preverite:
Zobni implantanti v tvojem kraju?

Preverite:

Kontakt: info@mojzobar.si   |  O portalu in splošni pogoji

Vnos podatkov o zobozdravstvenih ambulantah je brezplačen, v kolikor nam pišete na zgornji kontakt.

Ste zobozdravnik?

Dobro je vedeti, današnji nasveti:
© 2024 MojZobar.si