NOVA TEORIJA: Slabi zobje škodijo srcu, žilam in možganom

… ki pa niti ni tako nova. Ljudje in znanstveniki so že do sedaj naključno ugotavljali, da lahko izplitev zoba izbriše človeku del spomina. Pogovorno so ljudje sklepali, da je to zaradi stresa, ki so ga doživeli. A znanstveniki z raziskovanjem niso prenehali in v zadnjem času so objavili nekaj zanimivih študij, ki kažejo na povezavo med zdravjem zob in zdravjem preostalega telesa.

Študija s srčnimi bolniki

zobozdravnikŠtudija, objavljena v American Journal of Medicine, je skušala dokazati, da ljudje z boleznimi dlesni pogosteje trpijo zaradi bolezni srca. Med 61 bolniki vključenimi v 60 dnevno študijo so pri 30 preizkusili posebno  zobno pasto, ki je imela ekstremno vsebnost sredstva za odstranjevanje zobnih oblog. Druga skupina je služila kot kontrolni vzorec. Izmerili so njihove obloge in vnetja v ustni votlini pred in po študijo. Študija je pokazala, da če imajo ljudje vir kroničnega vnetja (kot so bolezni dlesni), to lahko poveča tveganje za razvoj bolezni srca in ožilja. Takoj so se oglasili kardiologi, ki so rezultate potrdili tudi iz svojih praktičnih izkušenj. Vendar zaradi premajhnega števila vzroca študija v znanstvenih krogih ni kredibilna. Vseeno pa priporočajo zmanjšanje vnosa sladkorja, ki ima tako na ustno votlino kot na srce slab vpliv.

Povezanost zob in možganov

Britanski vojni veteran je v letu 2005 obiskal osebnega zobozdravnika zaradi puljenja zoba. Za puljenje modrostnega zoba se je odločil po nasvetu zobozdravnika. Njegova operacija se je zdela povsem rutinska, s predhodno anestezijo.

Puljenje je potekalo brez zapletov kot pričakovano, vendar ko je moški prišel k sebi je bilo vse, česar se je spomnil zgolj zadnji prizor v zobozdravstveni ambulanti njegovega zobozdravnika. Od tedaj so njegovi možgani v spominski funkciji povsem neuporabni. težko si zapomni ljudi in dogodke. Pravega razloga za to strokovnjaki še ne poznajo. Pojavljajo se razlage, de je z odstranitvijo zobnega živca prišlo do primanjkljaja v živčnem sistemu na način, ki je v možganih ustavil tvorbo novih nevronskih povezav.

Pri manjših izgubah spomina pri ljudeh bi lahko prišlo tudi zaradi spremenjene diete. Ljudje z manjkajočimi zobmi se začnejo izogibati nekaterim živilim, ki jih je neudobno gristi in žvečiti. S tem povzročijo telesu primanjkljaj nekaterih vitaminov, beljakovin in kalorij. Predvsem oreščki veljajo kot hrana za možgane.

Ali bi morali za zobe torej bolje skrbeti?

Odgovor je da – kljub temu, da znanstveniki še ne znajo neposredno dokazati vpliva. Za zdravje zob se je potrebno boriti z vsemi dokazanimi sredstvi, ki preverjeno delujejo. Hkrati s pravilnim ščetkanjem je potrebno nitkanje in uporaba zobne paste s fluorom.

Prednosti zdravih zob segajo na vsa področja življenja. Samo predstavljajte si, da vas boli zob. Že v vaši izgovorjavi se čuti nekaj čudnega in verjetno je tudi zadah neprijeten. S pomembnimi življenjskimi dogodki in preizkušnjami se ni pametno soočati z bolečinami v ustih. Zdravje zob vedno vpliva na stopnjo stresa, blagodejnosti počutja in umirjenost, čeprav se tega ne zavedamo.

Za splošno zdravje še vedno velja, da če ne skrbiš za svoje zobe, je velika verjetnost, da zanemarjaš tudi zdravje ostalih organov.

 
Kdo ti lahko pomaga:

Ustni higienik v tvojem kraju?

Preverite:
Osebni zobozdravnik v tvojem kraju?

Preverite:
Čiščenje zobnega kamna v tvojem kraju?

Preverite:

Kontakt: info@mojzobar.si   |  O portalu in splošni pogoji

Vnos podatkov o zobozdravstvenih ambulantah je brezplačen, v kolikor nam pišete na zgornji kontakt.

Ste zobozdravnik?

Dobro je vedeti, današnji nasveti:
© 2024 MojZobar.si