Kdaj k zobozdravniku?

Najboljši pripomoček za žvečenje je človekov lasten, naraven zob. Narava ga je skozi tisočletja oblikovala, izpopolnjevala do popolnosti. Zakaj imamo potem z njimi težave? V zadnjih stoletjih se je prehrana človeka spremenila. V telo vnašamo velike količine sladkorjev, enostavnih ogljikovih hidratov, ki so idealno hranilo bakterijam. Te bakterije uničujejo zobe (zobna gniloba, karies) in dlesni (parodontalna bolezen).

Poleg tega pa se je podaljaša življenska doba. Zobje, s katerimi je človek v pradavnini preživel par desetletij, morajo danes zdržati tudi sto let in več. Ena od najbolj perečih težav je namreč tudi (pretirana) obraba zob.

Kaj torej posameznk lahko naredi, da ohrani svoje zobe?

Najbolj pomembno je dosledno, pravilno ščetkanje. Od dlesni proti zobu. Z mehko zobno ščetko. Zjutraj in zvečer. Toliko časa, da so čisti. Očistiti je potrebno tudi medzobne prostore z zobno nitko in/ali medzobno ščetko.

Tudi če noben zob ne boli, pa so izredno pomembne redne kontrole pri zobozdravniku. Tako dobi posameznik povratno informacijo, ali je ščetkanje pravilno, ali so zobje in dlesni zdravi. Če ni težav, zadošča pregled enkrat letno. Za bolj natančno diagnostiko se po potrebi opravi tudi rentgenski posnetek.

zobozdravnik

Obisk zobozdravnika je začetek poti do bolj zdravih zob. Zdaj ste v varnih rokah.

Jasno je, da zobozdravnik rešuje težave, ko pride do bolečine. Do težav z zobmi, dlesnimi in ugrizom. Vedno se da pomagati. Včasih samo s čiščenjem zobnega kamna ali s plombo. Drugič z odstranjevanjem odmrlega zobnega živca. Tretjič s prevleko, mostičkom ali protezo nadomeščamo manjkajoče zobe. Tudi zobni vsadki (implantati) so dobra izbira, saj odlično posnemajo izgubljen lasten zob. Znanost napreduje tudi na področju zobozdravstva. S sodobnimi pristopi in kvalitetnimi materiali lahko zobozdravnik v današnjem času naredi ogromno.

Kljub temu, pa se nam pogosto zdi škoda, da pacient ni prišel prej. Ko bi se zob še dalo rešiti ali vsaj preprečiti bolečino, preden je do te prišlo.

Kdaj torej k zobozdravniku?

Vsaj enkrat letno. Preventiva je najboljša kurativa. Če so težave že prisotne, pa jih je vsekakor bolje reševati preden se stanje še poslabša. Saj vsi poznamo modrost, ki pravi da nikoli ni tako slabo, da ne bi moglo biti še slabše in nikoli tako dobro, da ne bi moglo biti boljše.

Katarina Kovač, dr. dent. med.
Kdo ti lahko pomaga:

Pregledi zob in kontrola v tvojem kraju?

Preverite:
Osebni zobozdravnik v tvojem kraju?

Preverite:
Čiščenje zobnega kamna v tvojem kraju?

Preverite:

Kontakt: info@mojzobar.si   |  O portalu in splošni pogoji

Vnos podatkov o zobozdravstvenih ambulantah je brezplačen, v kolikor nam pišete na zgornji kontakt.

Ste zobozdravnik?

Dobro je vedeti, današnji nasveti:
© 2024 MojZobar.si