Homeopatija v zobozdravstvu – da ali ne?

Na portalu MojZobar.si uradno ni zobozdravnika, ki bi zase trdil, da zdravi (tudi) s pomočjo alternativnih zobozdravstvenih postopkov – homeopatijo. Alternativna medicina med uradnimi izvajalci zobozdravstvenih storitev v Sloveniji ni uveljavljena.

Zobozdravniki pri nas prisegajo na predpisane postopke zobozdravstvene preventive in kurative, ki so se jih naučili na medicinski fakulteti oziroma na strokovnih izpopolnjevanjih. Homeopatske zobne zdravilce je potrebno iskati drugod.

Alternativni pristopi v zobozdravstvu

alternativna medicina

Predavanja o homeopatskih zdravilih so namenjena vsakomur

Homeopatsko zdravljenje temelji na obravnavi pacienta kot celoti. Ne omejuje se zgolj na področje bolezni ali bolečine – v tem primeru ustne votline, dlesni, zob. Pacienta obravnava celostno (holistično) in diagnostiko bolezni temelji na osebni auri, temperamentu, dispozicijam in vedenjskim težnjam. Predpisane terapije so večinoma kompleksnejše kot terapije uradne medicine in zato za medicinsko stroko pogosto nerazumljive. Vsebujejo več interdisciplinarnih parametrov, ki segajo preko anatomskih in fizikalnih zakonitosti. Zdravljenje temelji primarno na pacientu ter na odnosu med pacientom, zdravilnimi substancami in zdravilnim potencialom homeopatskega zdravilca.

Torej k zobozdravniku ali k homeopatu?

Verjetno obstaja tehten razlog, zakaj v javnih in zasebnih zobozdravstvenih čakalnicah pogosto slišimo izjave kot “zašuštral mi je zobe”, “potem me je še bolj bolelo” ali “pa kaj ta dela, že eno uro čakam”. Zdi se, kot da gojijo množice ljudi do zobozdravstvenega in splošno zdravniškega poklica veliko jezo, prezir in nezadovoljstvo. K temu veliko prispevajo odmevne medijske afere v zvezi s korupcijo, zdravniškimi opravičili samo za izbrance in strokovnimi napakami. Pripomore pa tudi v otroštvo zakoreninjen strah pred svedrom in nenehno preverjanje otroka z vprašanjem “Ali se kaj bojiš zobozdravnika?“.

Medtem uživajo alternativni zdravilci v javnosti veliko boljšo podobo. Gre večinoma za zelo prijazne ali celo karizmatične osebe, ki se znajo s pacientom pogovoriti kot s pravim človekom. Med ljudmi praviloma o vsakem krožijo zgodbe o uspehu, pogosto tudi o povzročenih čudežnih ozdravitvah. Pred zobozdravniki so homeopati v prednosti tudi zato, ker za trženje (direktno ali posredno reklamiranje) svojih storitev niso omejeni s kodeksi, pravilniki ali celo zakoni.

Ko zaboli zob se je torej potrebno odločiti, komu bolj zaupamo. Navsezadnje gre za izbiro vsakega posameznika. Kot pomoč priporočamo, da si iskreno odgovorite na naslednja vprašanja in odločitev vam bo hitreje na dlani:

  • Lahko zaupam svoje zdravje nekomu, ki namesto formalne izobrazbe (npr. diploma medicinske fakultete in nato specializacija) poseduje poseben zdravilni talent in ubira pristope, ki znanstveno (še) niso dokazani? PS: medicina je znanost.
  • Kaj mi bolj pomeni: da me zdravi človek s srcem in dušo, ki mu ni vseeno zame in mi lahko pomaga tudi s prenosom misli na daljavo ali nekdo, ki samo za to, da ugotovi mesto bolečine, še sam nekajkrat dregne v boleč živec in potem nadaljuje s surovim posegom?
  • Če zdravljenje ne bo uspešno – na koga bo usmerjena moja jeza? Na sebe, ker ne želim menjati starih škodljivih navad (alkohol, cigareti, neustrezna ustna higiena), ali na tistega, ki me je zdravil?
  • Ali premorem tako močno vero, da me lahko neha boleti zob?

Želimo veliko sreče in osebne vztrajnosti pri kateremkoli načinu zdravljenja.
Kdo ti lahko pomaga:

Osebni zobozdravnik v tvojem kraju?

Preverite:
Ustni higienik v tvojem kraju?

Preverite:
Pregledi zob in kontrola v tvojem kraju?

Preverite:

Kontakt: info@mojzobar.si   |  O portalu in splošni pogoji

Vnos podatkov o zobozdravstvenih ambulantah je brezplačen, v kolikor nam pišete na zgornji kontakt.

Ste zobozdravnik?

Dobro je vedeti, današnji nasveti:
© 2024 MojZobar.si