Ko postanete zobna vila

Se spomnite zobne vile? Kot otrok smo verjetno vsi dobili kakšen dinarček pod vzglavnik, ko so nas prepričali, da nas bo ponoči med spanjem obiskala zobna vila, odnesla zobek in nam pustila sedaj evrčke. Vilo smo si kot otroci predstavljali vsak po svoje, nismo pa vedeli, da je naša vila prav naš starš. Pravljični svet nam je še kako zlezel pod kožo. Z leti pa smo izvedeli resnico. Če smo danes sami starši, seveda svojim otrokom pripovedujemo enako. Postanemo zobna vila, svojemu otroku pričaramo nasmeh na licih. In tako še naprej ohranjamo tradicijo o zobnih vilah (ali zobnih miškah).

Kakšno darilo izbrati, in za koliko?

Zobna-vila-miskaZa zobno vilo ne velja, da je posebej radodarna kot sta na primer Dedek Mraz ali Božiček. Mogoče se lahko primerja z Miklavžem, vendar so njena darila veliko bolj simbolična. Zobna vila naj otroku izpolni njegovo majhno skrito željo, ki jo je izrazil dan ali dva prej. Darilo lahko kupite v navadni trgovini, lahko je sladica ali pa unikaten predmet, ki bo služil za okras otrokove sobe. Darilo zato lahko naredite tudi sami ali pa za to poprosite kakšno spretno prijateljico, ki riše ali izdeluje unikatna darila.

Tudi denar je ustrezno darilo in pravzaprav je Zobna vila ena od prvih učiteljic ravnanja z denarjem. Otroci se ravno v starosti, ko začno izpadati zobje, začenjajo (ali bi se morali) spoznavati s pomenom denarja in njegovih zakonitosti.

Glede vrednosti darila so vedno različne teorije. Vendar pa je potrebno vedno računati s tem, da kolikor boste dali na začetku (za prvi zob), bo otrok pričakoval z vsakim naslednjim zobom. Torej, če vam družinski proračun dopušča darilo v vrednosti 20 EUR, računajte na skupni znesek okoli 400 EUR. In če imate še enega otroka, se zgodba tudi pri njem zneskovno ponovi.

PriložnostVrednost darila
Rojstni dan40 EUR
Zobna vila/miška24 EUR
Dedek Mraz20 EUR
Božiček20 EUR
Miklavž7 EUR

Pri zobni vili ne pretiravajte in si postavite za cilj zmeren izdatek. Pametno je izdelati svojo informativno lestvico, pri čemer je znesek za zobno vilo potrebno pomnožiti z 20 v cca 3 letih. Strošek v 1 letu znesek okoli 24 EUR, pri čemer ne upoštevamo večkratnih prevozov v trgovino.

Ste celo pomislili na varčevanje na hranilni račun otroka? Tudi to je pametna opcija (kasneje bo otrok denar lahko pametno porabil, mogoče celo za zobozdravstvene storitve), vendar pa je otrok pri svoji starosti po vsej verjetnosti ne bo razumel, ker darila ne bo videl ali ga dobil v roke.

Zobje kot spomin na otroštvo

Tudi za izpadanje mlečnih zob bi lahko rekli, da je vsaka stvar za nekaj dobra, kajne? Zato včasih shranjujemo stvari, ki so morebiti v določenem trenutku nepotrebne, vendar nam lahko v prihodnosti pridejo prav.

Sploh, ko smo starši, nam je pomembno vse, kar je od našega otroka, mar ne? Četudi morebiti ne vidimo smisla, pa vseeno, spravljamo v razne škatlice, šatuljice, ipd.

Verižica iz zob

Verižica iz zoba

Vendar pa, kaj storite z izpadlim otroškim zobkom, katerega vam je vaš otrok nastavil pod vzglavnik? Ga skrijete, odvržete? Ste kdaj pomislili, da bi mogoče kaj naredili iz njega? Recimo, svojemu otroku oblikovali zapestnico, ogrlico, mogoče prstan? Ali pa kaj drugega? Nekaj, kar bo vaš otrok še imel, domiselno in zanimivo. Mogoče kakšen kos zase? Tako delček svojega otroka vedno nosite s seboj.

Ali pa ste mlečne zobke shranili v laboratorij, kjer shranjujejo matične celice iz mlečnih zobkov, katere bi lahko v prihodnosti rešile otrokovo žiljenje? Kakorkoli, ne glede na to, kaj storite z izpadlimi mlečnimi zobki, zagotovo lahko svojega otroka ali sebe osrečite s kakšnim posebnim kosom nakita ali nečesa drugega, kar mu/vam bo veliko pomenilo in je to narajeno prav iz njegovih mlečnih zob.
Kdo ti lahko pomaga:

Otroško zobozdravstvo v tvojem kraju?

Preverite:
Pregledi zob in kontrola v tvojem kraju?

Preverite:
Puljenje zob v tvojem kraju?

Preverite:

Kontakt: info@mojzobar.si   |  O portalu in splošni pogoji

Vnos podatkov o zobozdravstvenih ambulantah je brezplačen, v kolikor nam pišete na zgornji kontakt.

Ste zobozdravnik?

Dobro je vedeti, današnji nasveti:
© 2024 MojZobar.si