Nosečnice: več kot 5 nevarnosti za vaše zobe!

Nosečnost je za ženske posebno obdobje v življenju. Hormonske spremembe imajo močan vpliv na zdravje njihovih ust, zob in dlesni. Zato je za vsako nosečnico kar velik uspeh, če ohrani zdravje ustne votline in zob, kot je bilo pred nosečnostjo. Ne sme pa prezreti tudi blagodejnega učinka dobre ustne higiene na zdravje razvijajočega se otroka.

noseca-nosecnica-zobjeČeprav v času nosečnosti ni priporočljivo izvajati nenujnih ali estetskih zobozdravstvenih posegov, pa je lahko  nosečnost za zobe usodna. Potrebno se je zavedati nevarnosti hormonskih sprememb in večje ogroženosti zdravja ustne votline v tem obdobju in povezanosti ustnega zdravja s stabilnostjo nosečnosti in zdravjem otroka. Za te zobne bolezni velja večja pozornost v nosečnosti:

1. Zobna gniloba

Nosečnice lahko pogosteje hrepenijo za sladko in kislo hrano. Hranjenje je bolj pogosto kot prej zato se možnost za pridobivanje zobnih oblog poveča. Za boljšo higieno zob je potrebno uporabljati zobno krtačko in zobno nitko. Če pred nosečnostjo nitkanje zob ni bila redna praksa, je zdaj to obvezen del dneva. Učinkovito spopadanje z zobno gnilobo zajema redno ščetkanje zob, uporabo zobne paste s flourom in nanos posebnega premaza čez zobe, ki ga lahko izvede zobozdravnik. In seveda izogibanje sladkarijam.

2. Občutljivost zob

Bolečina v zobeh, ki jo povzroča povečana občutljivost na vročo, hladno, kislo ali sladko hrano. Bolečina se pojavi tudi ob ščetkanju ali uporabi zobne nitke. Rešitev je v uporabi mehkejše zobne ščetke ter v izogibanju hrane, ki povzroča preobčutljivost zob.

3. Gingvitis

Znaki vnetja dlesni vključujejo rdeče in otekle dlesni, ki lahko med ščetkanjem zob bolijo. Dlesen je oslabljena in razrahljana, nekoliko odmaknjena od zob. Zobje lahko dobijo nekoliko podolgovat videz. Gingvitis lahko povzroči žepke med zobmi in dlesnimi, kjer se začnejo odlagati ostanki hrane in sčasoma bakterije. Pojavi se slab zadah iz ust in slab okus sline, tudi če bolezen ne napreduje. V kolikor napreduje, lahko pride do izpada zob in uničenja tkiva dlesni.

4.  Infekcija z abscesom ali ognojkom

V primeru, da pride do infekcije pod zobom npr. zaradi zobne gnilobe ali gingvitisa je nujno potrebno takoj ukrepati. Bakterije lahko pridejo v kri nosečnice in s tem v ožilje zarodka, kar je lahko škodljivo in ima lahko povezavo s predčasnim porodom (tvorba prostaglandinsa) ali nizko težo rojenega otroka. Zdravljenje obsega terapijo z antibiotiki ali celo fizično odstranitvijo zoba, odvisno od odločitve zobozdravstvenega strokovnjaka. Čeprav imajo veliko časa, se nosečnice pogosto preveč obotavljajo, da bi poiskale zdravstveno pomoč – kar je čisto po nepotrebnem zelo škodljivo.

5. Rumeni zobje, madeži in razbarvanje zob

Slabe prehranjevalne in ostale navade nosečnic lahko negativno vplivajo na njihove zobe in na zobe njihovih otrok. Študije so pokazale, da lahko jemanje antibiotikov (npr. tetracycline) v nosečnosti povzroči sive madeže na otrokovih zobeh, ki zrastejo šele leta po njegovem rojstvu. Temne lise na zobeh so lahko tudi posledica jemanja železovega dodatka. Kajenje in prekomerno pitje kave in alkohola je lahko vzrok za obarvanje ali razbarvanje zob ter je tudi na splošno škodljivo za razvoj zarodka in otroka.

Poskrbite za svoje zobe, poskrbite zase in za svojega otroka

Priporočljivo je, da nosečnica že pred nosečnostjo skrbi za dobro zdravje ustne votline in to nadaljuje tudi v nosečnosti. Odpornost zob in dlesni se bo v nosečnosti nekaj zmanjšala, vendar to ne bi smelo biti usodno za zobe ali za razvoj zarodka. Zato je potrebno biti v stiku z zobozdranvikom (redni pregledi, svetovanje, zobozdravstveni posegi). Pomembno je tudi, da se opazi začetek vsakega razvoja bolezni in obišče zobozdravnika. Nosečnica lahko sama največ naredi z ustreznim ščetaknjem zob, nitkanjem zob, prehrano z dovolj vitamina C in kalcija ter da se izogiba kajenju in drugim slabim navadam.

Ne uporabljajte nosečnosti kot izgovor, da bi se izognili vašim rednim pregledom pri zobozdravniku. Pa povejte, da ste noseči, da vas ne bo pošiljal na rentgensko slikanje zob ali izvajal invazivnih posegov.

Ste vedeli?

V nosečnosti se pojavljata še dva zanimiva pojava: odpor do tuširanja in nepriljubljenost zobne paste z okusom mentola. Verjetno tega večina otrok ne mara.
Kdo ti lahko pomaga:

Otroško zobozdravstvo v tvojem kraju?

Preverite:
Osebni zobozdravnik v tvojem kraju?

Preverite:
Ustni higienik v tvojem kraju?

Preverite:

Kontakt: info@mojzobar.si   |  O portalu in splošni pogoji

Vnos podatkov o zobozdravstvenih ambulantah je brezplačen, v kolikor nam pišete na zgornji kontakt.

Ste zobozdravnik?

Dobro je vedeti, današnji nasveti:
© 2024 MojZobar.si