Kaj se zgodi, če si pred spanjem ne umijemo zob?

Pravilna in vsakodnevna higiena bo pripomogla k zdravju zob in hkrati poskrbela tudi za njihov lep belkasto rumenkast videz.

Čez cel dan zaužijemo veliko različnih živil in si privoščimo razne zobem škodljive pijače, zato se na zobeh nabirajo obloge, hrana ostaja med zobmi in se razmnožujejo bakterije. Zato je nujno, da si pred spanjem zobe umijemo in nato več ničesar ne zaužijemo.

Bakterije in obloge

Izločanje sline je največji zaveznik zob, saj je naravni čistilec ustne votline in ponoči se izločanje umiri. To pomeni, da v kolikor si zob pred spanjem ne umijemo, tvegamo, da se bodo bakterije razmnoževale veliko hitreje, kot bi se sicer.

umivanje-zob-pred-spanjemZvečer nastane največ zobnih oblog, zato je nujno, da jih pred spanjem odstranimo sicer tvegamo zdravje zob. Ko mehke bakterijske zobne obloge zatrdijo nastane zobni kamen in vpliva na stopnjevanje vnetja obzobnih tkiv. Prav tako je umivanje zob zvečer pomembno, zaradi zadaha, saj bo verjetno zadah zjutraj močnejši, zaradi vseh bakterij, ki so celo noč ostale na in med zobmi in tistih, ki so se ponoči dodatno razmnožile, kot če bi jih pred spanjem z umivanjem zob odstranili.

Karies ali zobna gniloba

Z neumivanjem zob zvečer tvegamo karies. Namreč, neodstranjene bakterije imajo celo noč čas, da poškodujejo zobna tkiva in tako povzročijo karies. Pojavi se lahko bolezen dlesni in pride tudi do izgube zoba.

Ugotavljamo, da je higiena zob zelo pomembna pred spanjem, zato naj umivanje zob zvečer postane rutina. Vsako drugo pozabljeno ali zanemarjeno, celo pred zajtrkom, čiščenje zob se lahko oprosti, ampak večerno pa ne.

Pravilno čiščenje zob zvečer

Čiščenje zob pa ni le ščetkanje zob. Zgolj s ščetkanjem zob bomo odstranili zobne obloge iz zobnih ploskev, hkrati pa bo veliko oblog ostalo v medzobnih prostorih ali žepkih. Za  celovito očiščenje zob pred spanjem se je potrebno poslužiti zobne nitke. Kombinacija temeljitega ščetkanja zob (z električno ali navadno zobno krtačko) ter zobno nitko je edina učinkovita metoda za ohranjanje zgledne ustne higiene, kar bo ob pregledu opazil in pohvalil tudi vaš zobozdravnik.
Kdo ti lahko pomaga:

Ustni higienik v tvojem kraju?

Preverite:
Osebni zobozdravnik v tvojem kraju?

Preverite:
Otroško zobozdravstvo v tvojem kraju?

Preverite:

Kontakt: info@mojzobar.si   |  O portalu in splošni pogoji

Vnos podatkov o zobozdravstvenih ambulantah je brezplačen, v kolikor nam pišete na zgornji kontakt.

Ste zobozdravnik?

Dobro je vedeti, današnji nasveti:
© 2024 MojZobar.si