9 Novoletnih zaobljub za bolj zdrave zobe

novo-letoČe želimo imeti bolj zdrave zobe, lepši nasmeh in prijeten ustni zadah ni vedno in takoj zobozdravnik prvi naslov, kjer pozvonimo, ampak moramo pričeti pri sebi. Novo leto je pravi čas za to, da začnemo z novimi zobno-higienskimi navadnimi in opustimo razvade, ki so nam dosedaj povzročile nemalo težav. Da bi dosegli svoje cilje jih moramo poznati zato vam portal MojZobar.si pomaga sestaviti Novoletni seznam 9 zaobljub za boljše zobe v vsakem pogledu.

1. Redno čiščenje zob

Zobe čistim najmanj 2x dnevno. Vsakič po 2 minuti, brez preskakovanja dni.

2. Redni pregledi pri zobozdravniku

Tudi če z zobmi nimam težav hodim na redne kontrole. Za moj naslednji obisk pri zobozdravniku se dogovorim še v januarju, vendar najkasneje do 8. februarja, Kulturnega dne. Samo pokličem in se zmenim s sestro.

3. Izbira osebnega zobozdravnika

Če zobozdravnika še nimam, ga poiščem. Tukaj so kontakti zobozdravnikov v mojem kraju in okolici.

4. Menjava zobne ščetke

Zobno ščetko menjam vsake 3 mesece. Poskusim lahko tudi z električno zobno ščetko, takšno z ultrazvokom, UV žarki, masažo dlesni in zobno prho.

5. Uporaba zobne nitke

Vsaj vsak večer preden grem spat z zobno nitko očistim prostore med zobmi, da izločim drobne ostanke hrane, ki jih ščetka ne more. V koš z zobotrebci, ki lahko poškodujejo obzobno tkivo.

6. Pazim na svoje zobe

Z zobmi ne trgam salotejpa, ne lomim lupin oreškov in pistacije. Z zobmi ne odpiram embalaže. Raje poiščem škraje ali ofa nož.

7. Pazim na prehrano

Ne pretiravam s sladkorjem, ki povzroča karies, in tudi ne z mastno hrano. Povečana telesna teža povzroča diabetes, ki je eden od povzročiteljev parodontoze!

8. Kajenje

Zobje so še eden od vzrokov, zakaj je kajenje pogubno. Kajenje obarva zobe, škoduje obzobnemu tkivu in mi povroča obupen zadah, ki se ga drugi veliko bolj zavedajo kot jaz.

9. Moji zobje ne bodo občutili gospodarske recesije

Tudi če je stiska z denarjem, ne kupujem cenenih zobnih past ali zobnih ščetk. In če je potrebno, grem k privat zobozdravniku.

Za več koristnih nasvetov bo tudi v novem letu skrbel portal MojZobar.si, ki bo občasno tudi kakšno zanimivost objavil na svoji FB strani. Vašim zobem želimo zdravo in srečno novo leto!
Kdo ti lahko pomaga:

Zdravljenje kariesa in belo plombiranje v tvojem kraju?

Preverite:
Osebni zobozdravnik v tvojem kraju?

Preverite:
Estetsko zobozdravstvo v tvojem kraju?

Preverite:

Kontakt: info@mojzobar.si   |  O portalu in splošni pogoji

Vnos podatkov o zobozdravstvenih ambulantah je brezplačen, v kolikor nam pišete na zgornji kontakt.

Ste zobozdravnik?

Dobro je vedeti, današnji nasveti:
© 2024 MojZobar.si