6 + 1 vprašanj, ki jih bo vprašal zobozdravnik in 6 + 1 vprašanj, ki jih morate vi zobozdravnika

Včasih se znajdemo v situacijah, na katere se moramo prav pripraviti. Bodisi fizično ali psihično. Obisk zobozdravnika pa vsekakor terja psihično pripravo. In četudi morebiti trenutno razmišljamo samo o tistih zvokih, ki se slišijo, ko je nekdo pred nami in kako bo šele nam, je pomembno, da določene stvari vprašamo zobozdravnika in so tudi stvari, katere bo zobozdravnik vprašal nas. Dobro je, da nanje vedno odgovarjamo in da nam zobozdravnik odgovori, saj je tako več možnosti po boljšem zobnem zdravstvenem in tako splošnem zdravstvenem zdravju.

6+1 vprašanj, ki jih morate zastaviti zobozdravniku:

1. Kaj lahko storim, da izboljšam zdravje zob?

Vsak od nas je edinstven in tako je tudi s stanjem naših ust, ki se razlikujejo. Morebiti za zdravje vaših zob ni potrebno samo ščetkanje in redna higiena. Največ informacij, kar se tiče zdravja vaših zob vam lahko da prav zobozdravnik. Tako vam lahko tudi najboljše svetuje, kdaj si zobe umiti, kako, ali je mogoče potrebno menjati zobno ščetko, itd.

2. Kaj lahko storite vi za izboljšanje zdravja mojih zob?

Vaš osebni zobozdravnik lahko pomaga pri odpravljanju problema zob. Ne glede na to, ali gre za boleč zob, za slab zadah ali kaj drugega, kar se tiče zobovja. Ne pozabite pa zobozdravniku zaupati tudi morebitnih drugih stvari, katere ste mogoče opazili – nelagodje, bolečina, itd. Na ta način vam lahko najboljše svetuje in pomaga ali celo pripomore k temu (s svojimi nasveti in v kolikor jih upoštevate), da se težave v prihodnje ne bi niti pripetile.

3. Kakšno je moje splošno zdravje zob?

S svojim zobozdravnikom se lahko posvetujete o prav vsemu, kar se tiče vaših zob. Prednost tega je v tem, da bo lahko preventivno ukrepal oziroma s svojimi nasveti ublažil slabo stanje zob. Morebiti
nam lahko odkrije tudi kaj novega in v sladu s tem lahko potem ustrezno ravnamo.

4. Ali obstaja kaj, kar bi moral povedati svojemu osebnemu zdravniku?

Veliko zdravstvenih težav se začne prav v ustih. Že v ustih lahko vidimo simptome za razne bolezni, saj vse spremembe pomenijo tudi določene težave. Vaš zobozdravnik vas lahko še dodatno predhodno opozori na morebitne druge zdravstvene težave.

5. Obstaja kaj, kar bi morali vedeti od mojega osebnega zdravnika?

Svojemu zobozdravniku morate tudi povedati o morebitnih zdravstvenih spremembah.

6. Ali lahko pričakujem kakšne nezaželene učinke ali posledice zdravljenja zob?

 

6+1. Koliko bo stalo, da uredim svoje zobe in kako dolgo bo trajalo?

Tudi pri zobozdravnikih javnega zdravja obstaja cenik storitev in materialov, ki jih boste potrebovali za ureditev stanja v vaših ustih. Pri tem boste morali biti tudi potrpežljivi, saj ne boste uredili vsega v enem tednu.

pogovor-z-zobozdravnikomZobozdravnik bo vprašal vas:

1. Kakšno je vaše splošno zdravstveno stanje?

Zobozdravnik že iz previdnosti mora vprašati določene stvari in se pozanimati o splošnem zdravstvenem stanju pacienta.

2. Kaj imava tu?

Pričakuje, da boste pojasnili, zakaj ste prišli, v kolikor ne gre za reden vsakoletni pregled.

3. Imate mogoče bolezen srca, sladkorno bolezen ali bolezen dihalnih organov?

V kolikor recimo srčnemu bolniku izpuli zob ali je potreben kakšen poseg, zaradi katerega lahko pride do krvavitve obstaja nevarnost, da pride do bakterijskega endokarditisa. V kolikor sladkorni bolniki skrbno ne kontrolirajo bolezni, lahko zaradi stresa, katerega doživljajo na stolu padejo v komo.

4. Ste alergični na kaj?

V kolikor smo na kaj alergični običajno reagiramo na antibiotik.

5. Ste noseči (če ste ženska).

Zobozdravnik bo dlesni pregledal zelo previdno, če upoštevamo možnost gingivitisa.

6. Jemljete kakšna zdravila?

Če že jemljete kakšne tablete mora zobozdravnik preveriti, da ni nobenih škodljivih povezav med tem zdravilom in med zdravilom, katerega vam bo morebiti predpisal sam. Brez slabe vesti vprašajte zobozdravnika vse kar vas zanima in skrbno poslušajte njegove nasvete ter jih upoštevajte. Za dobro splošno in zobno zdravstveno stanje.

6+1. Ali ste pripravljeni sodelovati?

Če boste nadaljevali s slabimi zobno-higienskimi navadami se lahko izvedeni posegi zobozdravnika kmalu izničijo. Boste prišli na naslednji pregled ali poseg, ko vam zobozdravnik predpiše datum? Za izboljšanje stanja v vaših ustih ste najbolj odgovorni vi, in ne zobozdravnik.
Kdo ti lahko pomaga:

Ustni higienik v tvojem kraju?

Preverite:
Osebni zobozdravnik v tvojem kraju?

Preverite:
Estetsko zobozdravstvo v tvojem kraju?

Preverite:

Kontakt: info@mojzobar.si   |  O portalu in splošni pogoji

Vnos podatkov o zobozdravstvenih ambulantah je brezplačen, v kolikor nam pišete na zgornji kontakt.

Ste zobozdravnik?

Dobro je vedeti, današnji nasveti:
© 2024 MojZobar.si